THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Meckel-divertikel

Een Meckel-divertikel is een zakvormige uitstulping van de wand van de dunne darm, waarmee sommige kinderen worden geboren.

Ongeveer 3% van de kinderen heeft bij de geboorte een Meckel-divertikel. Mensen kunnen hun leven lang onwetend zijn van het feit dat ze een Meckel-divertikel hebben, maar een enkele keer kan de afwijking problemen veroorzaken.

Symptomen en diagnose

De meeste kinderen met een Meckel-divertikel hebben geen symptomen en veel volwassenen komen pas te weten dat ze de afwijking hebben wanneer een chirurg dit ontdekt tijdens een operatie die om een andere reden werd uitgevoerd. Het meest voorkomende symptoom bij kinderen jonger dan twee jaar is pijnloze bloeding uit de endeldarm, afkomstig uit zweren in de dunne darm die zijn veroorzaakt door zuur dat het divertikel heeft afgescheiden. Vanwege de bloeding kan de ontlasting er helderrood of bruinrood uitzien door een mengeling van bloed en slijm. Ook kan de ontlasting er zwart uitzien als gevolg van de afbraak van bloed. Slechts zelden is de bloeding zo ernstig dat het kind onmiddellijk medische zorg nodig heeft.

Soms kan het divertikel ontstoken of geïnfecteerd raken, een aandoening die ‘diverticulitis' wordt genoemd. Diverticulitis als gevolg van een Meckel-divertikel veroorzaakt hevige pijn, een gevoelige buik en soms braken en kan gemakkelijk worden aangezien voor blindedarmontsteking.

De diagnose ‘Meckel-divertikel' is vaak moeilijk te stellen. Bloedonderzoek, röntgenonderzoek, CT-scans (computertomografie) en onderzoeken met bariumpap zijn meestal niet zinvol. Het beste kan een isotopenonderzoek worden uitgevoerd, een beeldvormend onderzoek waarbij een intraveneus toegediende stof wordt opgenomen door het divertikel en met een camera kan worden opgespoord.

Behandeling

Voor een divertikel dat geen symptomen veroorzaakt, is geen behandeling vereist. Een bloedend divertikel of een dat symptomen veroorzaakt, moet operatief worden verwijderd. Als een Meckel-divertikel bij een kind wordt ontdekt tijdens een operatie om een andere reden, wordt het divertikel meestal verwijderd om complicaties in de toekomst te voorkomen.

illustrative-material.figure-short 1

Meckel-divertikel

Meckel-divertikel

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Appendicitis

Next: Obstipatie

Figures
Tables
Disclaimer