THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Knobbels (massa) in de hals

Knobbels in de hals zijn zwellingen die de vorm van de hals veranderen.

Knobbels in de hals komen bij kinderen uitermate vaak voor. De meest voorkomende oorzaak van knobbels in de hals zijn één of meer opgezette lymfeklieren. (see Kanker van de stemband en het strottenhoofdSidebar)

Een lymfeklier kan opzetten als deze geïnfecteerd is (lymphadenitis) of als gevolg van een nabij gelegen infectie, bijvoorbeeld een keelontsteking. Sommige knobbels in de hals zijn het gevolg van een cyste (een met vocht gevuld zakje) die al bij de geboorte aanwezig was, maar pas wordt opgemerkt wanneer deze ontstoken of geïnfecteerd raakt. Andere oorzaken zijn een zwelling als gevolg van verwonding van de hals, ontsteking van de speekselklieren of een goedaardig (benigne) tumor. Zelden is een lymfoom, een schildkliertumor of een andere kwaadaardige (maligne) tumor de oorzaak.

Meestal veroorzaken knobbels in de hals geen symptomen en zijn ouders er meer bezorgd over dan de kinderen die de knobbels hebben. Ontstoken lymfeklieren of cysten zijn echter gevoelig en pijnlijk.

Omdat knobbels in de hals veelal door virusinfecties worden veroorzaakt en zonder behandeling verdwijnen, hoeft gewoonlijk geen onderzoek te worden uitgevoerd tenzij een knobbel aan aantal weken aanwezig blijft. Een arts kan een uitstrijkje van de achterkant van de keel maken om dit op een bacteriële infectie te laten onderzoeken of bloedonderzoek laten uitvoeren om na te gaan of er sprake is van een aandoening als de ziekte van Pfeiffer (mononucleosis infectiosa), leukemie, een te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie) of stollingsstoornissen. Ook is het mogelijk dat röntgenfoto's en CT-scans (computertomografie) worden gemaakt om na te gaan of de knobbel een tumor of een cyste is én om precies te bepalen hoe groot de knobbel is en hoe ver deze zich uitstrekt. Met een huidtest kan worden vastgesteld of tuberculose een waarschijnlijke oorzaak is en door middel van een biopsie kan worden bepaald of het een kwaadaardige tumor is.

De behandeling van een knobbel in de hals is afhankelijk van de oorzaak. Antibiotica zijn zinvol bij ontstoken lymfeklieren (lymphadenitis) en andere bacteriële infecties. Knobbels veroorzaakt door virusinfecties en zwellingen als gevolg van een verwonding verdwijnen na verloop van tijd geleidelijk. Tumors en cysten moeten over het algemeen operatief worden verwijderd.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Voorwerpen in de oren en neus

Next: Laryngeale papillomen

Figures
Tables
Disclaimer