THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Afglijding van dijbeenkop bij groeischijf

Afglijding van de dijbeenkop ter hoogte van de groeischijf houdt in dat het dijbeen (femur) losraakt bij de groeischijf in het heupgewricht.

De aandoening ontstaat gewoonlijk bij adolescenten met overgewicht, meestal jongens. De oorzaak is niet bekend. De aandoening kan echter het gevolg zijn van een verdikking in het gedeelte van het bot waar de groei optreedt of van veranderingen in de hormoonspiegels in het bloed, die zich normaal in de puberteit voordoen. Door het losraken wordt er uiteindelijk geen bloed meer naar het bovenste gedeelte van het dijbeen gevoerd, zodat dit afsterft en inzakt.

Het eerste symptoom kan een stijve heup of lichte pijn in de heup zijn. Soms lijkt de pijn echter uit de knie te komen. De pijn neemt af bij rust en verergert bij lopen of bewegen van de heup. Later gaat het kind mank lopen en krijgt het pijn in zijn heup, die via de binnenkant van het dijbeen naar de knie uitstraalt. Het aangetaste been is meestal naar buiten gedraaid.

Röntgenfoto's van de aangedane heup laten zien dat de dijbeenkop is afgegleden of losgeraakt van de rest van het dijbeen. Vroege diagnose is belangrijk omdat behandeling later moeilijker wordt en minder bevredigende resultaten oplevert.

Operatief ingrijpen is doorgaans nodig om de losgeraakte uiteinden van het dijbeen weer op één lijn te plaatsen en met metalen pennen aan elkaar vast te zetten. De heup moet vervolgens een aantal weken tot 2 maanden in een gipsbroek worden geïmmobiliseerd.

illustrative-material.figure-short 3

Afglijding van de dijbeenkop ter hoogte van de groeischijf

Afglijding van de dijbeenkop ter hoogte van de groeischijf

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Kyfose

Next: Ziekte van Legg-Calvé-Perthes

Figures
Tables
Disclaimer