THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results
In This Topic
Eetproblemen
Back to Top

Section

Subject

Topics

Eetproblemen

Sommige eetproblemen kunnen in aanleg gedragsproblemen zijn.

Te weinig eten: een verminderde eetlust is normaal voor kinderen van ongeveer 1 jaar oud. Dit komt doordat het kind op deze leeftijd minder snel groeit. Eetproblemen kunnen echter ontstaan als een ouder of verzorger het kind dwingt te eten of te veel laat merken dat hij bezorgd is over de eetlust of eetgewoonten van het kind. Wanneer ouders overreding en dreigementen gebruiken, kunnen kinderen met eetproblemen weigeren het eten op te eten dat zij in hun mond hebben. Sommige kinderen reageren op ouderlijke dwang door over te geven.

Het kan helpen ervoor te zorgen dat er rond etenstijd geen gespannen en negatief geladen sfeer hangt. Emotionele scènes kunnen worden voorkomen door het eten voor het kind neer te zetten en dit na 20 tot 30 minuten zonder commentaar weer weg te halen. Het kind moet worden toegestaan te eten wat hij kiest van het voedsel dat tijdens de maaltijd wordt voorgezet en van de tussendoortjes die hij op vaste tijden 's morgens en 's middags krijgt aangeboden. Op andere tijden moet eten en drinken (behalve water) zo veel mogelijk worden beperkt. Jonge kinderen moeten dagelijks drie maaltijden en twee tot drie tussendoortjes aangeboden krijgen. De maaltijden van het kind moeten worden gepland op tijden waarop andere gezinsleden ook eten. Afleiding, bijvoorbeeld van een tv, moet worden vermeden. Eten aan een tafel moet worden aangemoedigd. Toepassing van deze methoden brengt de eetlust van het kind, de hoeveelheid voedsel die het eet en zijn behoefte aan voedingsstoffen in balans.

Te veel eten: te veel eten is een ander probleem. Te veel eten kan tot obesitas (ernstig overgewicht) bij het kind leiden. (see Obesitas)

Eenmaal gevormd, gaan vetcellen niet meer weg. Daarom hebben te dikke kinderen een hoger risico van zwaarlijvigheid als volwassene dan kinderen met een normaal lichaamsgewicht. Obesitas op de kinderleeftijd kan tot obesitas op volwassen leeftijd leiden en moet daarom worden voorkomen of behandeld. (see Introductie)

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Introductie

Next: Bedplassen

Figures
Tables
Disclaimer