THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

De eerste paar dagen

Direct na een normale bevalling worden de moeder en vader aangemoedigd hun pasgeborene vast te houden. Als de moeder borstvoeding wil geven, kan ze daar op dat moment mee beginnen. Sommige deskundigen zijn van mening dat lichamelijk contact met de baby in een vroeg stadium goed is voor de binding met de ouders. Er kan echter ook een goede ouder-kindbinding ontstaan wanneer ze de eerste uren niet samen doorbrengen. Moeder en kind blijven hooguit enkele dagen in het ziekenhuis. In die tijd wordt nog onervaren ouders geleerd hoe ze de baby moeten voeden, wassen en aankleden. Tevens leren ze de activiteiten en geluiden van de baby kennen. Gewoonlijk verlaten moeder en kind het ziekenhuis nog dezelfde dag.

Zolang de plastic navelklem niet is afgevallen, raden sommige artsen aan het stompje van de navelstreng dagelijks met een alcoholoplossing te bevochtigen om uitdroging te bevorderen en het risico van een infectie te verkleinen. Er kan beter geen antibioticumzalf worden gebruikt, omdat het dan misschien langer duurt voordat het stompje is uitgedroogd. Binnen 1 tot 2 weken laat het stompje vanzelf los.

Indien ouders willen dat hun zoon wordt besneden, kunnen zij dat met de verloskundige of de huisarts bespreken. Meestal zal deze ingreep pas in de loop van het eerste of tweede levensjaar in een ziekenhuis worden verricht. De ingreep moet echter voor onbepaalde tijd worden uitgesteld als de penis op welke manier dan ook afwijkend is, omdat de voorhuid eventueel moet kunnen worden gebruikt voor herstel door middel van plastische chirurgie. De beslissing om een kind te laten besnijden wordt meestal bepaald door het geloof van de ouders of door hun persoonlijke voorkeur. De voornaamste reden voor besnijding is de verwijdering van een strakke voorhuis die de urinestroom belemmert. Andere medische redenen, zoals een kleinere kans op kanker aan de penis, zijn meer omstreden. Besnijden kan riskant zijn als er stollingsstoornissen in de familie voorkomen.

Pasgeborenen die verder gezond zijn, kunnen na de eerste dag een gelige huidskleur krijgen (geelzucht). Indien geelzucht binnen de eerste 24 uur optreedt, is dit reden tot bezorgdheid.

De eerste urine die een pasgeborene produceert, is geconcentreerd en bevat vaak chemische verbindingen, ‘uraten' genaamd, waardoor de luier roze kan kleuren. Als een baby niet binnen de eerste 24 uur na de geboorte urine produceert, probeert de arts de oorzaak te achterhalen. Laat beginnen met urineren komt bij jongens vaker voor dan bij meisjes.

De eerste ontlasting is een plakkerige zwartgroene substantie (meconium). Iedere baby moet binnen 24 uur na de geboorte meconium produceren. Als dit niet gebeurt, kunnen de darmen door een vaste prop meconium verstopt zijn. Dit kan meestal worden verholpen door een of meer lichte klysma's te geven. Een aangeboren afwijking kan een ernstiger verstopping veroorzaken.

De pasgeborene kan na de geboorte binnen een paar dagen het ziekenhuis verlaten. Een nieuwe baby in huis vraagt nogal wat aanpassing van alle betrokkenen. Als er nog geen kinderen zijn, kan de komst van een baby drastische veranderingen in de leefwijze tot gevolg hebben. Wanneer er andere kinderen zijn, kan hun jaloezie een probleem vormen. De overgang verloopt mogelijk soepeler als de andere kinderen op de komst van de baby worden voorbereid en er niet wordt vergeten aandacht aan hen te besteden en ze erbij te betrekken. Huisdieren hebben mogelijk ook meer aandacht nodig om te kunnen wennen aan de baby. Soms moeten huisdieren bij de baby vandaan worden gehouden.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Lichamelijk onderzoek

Next: Voeden

Figures
Tables
Disclaimer