THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Lichamelijke ontwikkeling

De lichamelijke ontwikkeling van een kind wordt door erfelijkheid, voeding en omgeving bepaald. Ook lichamelijke en geestelijke afwijkingen kunnen de groei beïnvloeden. Voor een optimale groei is een optimale voeding en een goede gezondheid noodzakelijk.

De eerste dagen na de geboorte verliest een pasgeborene meestal 5 tot 7% van het geboortegewicht. De pasgeborene is, naarmate hij meer begint te eten, na 2 weken weer op zijn geboortegewicht. Hierna komt een zuigeling gedurende de eerste 2 maanden gewoonlijk ongeveer 25 gram per dag aan en elke maand daarna ongeveer een pond. Over het algemeen is het geboortegewicht op de leeftijd van 5 maanden verdubbeld en op de leeftijd van 1 jaar verdrievoudigd. Er is een toename van de lengte van een zuigeling met 30% op de leeftijd van vijf maanden en van 50% van de lengte op de leeftijd van een jaar. (see Diagrammen voor beoordeling van lichaamsgroei en -gewicht)

De verschillende organen groeien niet allemaal even snel. Het voortplantingsstelsel maakt bijvoorbeeld kort na de geboorte een korte groeispurt door en verandert daarna tot vlak voor de puberteit weinig. De hersenen groeien daarentegen bijna alleen gedurende de eerste levensjaren. Bij de geboorte hebben de hersenen een kwart van hun volwassen omvang. Na 1 jaar hebben de hersenen driekwart van hun volwassen omvang. De nieren functioneren tegen het einde van het eerste jaar op hetzelfde niveau als bij volwassenen.

De onderste voortanden komen rond de leeftijd van 5 tot 9 maanden door. De bovenste voortanden komen rond de leeftijd van 8 tot 12 maanden door.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Slaap

Next: Geestelijke en sociale ontwikkeling en gedragsontwikkeling

Figures
Tables
Disclaimer