THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Ontlasting en urine

Zuigelingen plassen gewoonlijk 15 tot 20 keer per dag. De kleur van de urine varieert van bijna kleurloos tot donkergeel. De ontlasting verschilt aanzienlijk van baby tot baby wat betreft frequentie, kleur en consistentie, die afhankelijk zijn van de aard van het individuele kind en de samenstelling van zijn voedsel. Het aantal keren dat zuigelingen ontlasting produceren, verschilt: van om de dag één keer tot zes of acht keer per dag. De consistentie van de ontlasting varieert van stevig en met een duidelijke vorm tot zacht en vloeibaar. De ontlasting kan diverse kleurschakeringen hebben tussen mosterdgeel en donkerbruin. Baby's die borstvoeding krijgen, hebben overwegend een zachtere en lichter gekleurde ontlasting dan baby's die flesvoeding krijgen.

Luiers moeten vaak worden vervangen, zodat de huid eronder droog blijft. Een vochtige huid raakt sneller geïrriteerd dan een droge huid en vertoont luieruitslag. Moderne, sterk absorberende wegwerpluiers bevatten een gellaag die vocht opneemt en dit van de huid vandaan houdt. Deze luiers houden de huid droger dan stoffen luiers bij een kleine of matige hoeveelheid urine, maar elke luier moet worden vervangen wanneer de huid met het vocht in aanraking komt. Bacteriën die normaal aanwezig zijn in de ontlasting, kunnen ureum (een stof in de urine) afbreken waardoor de zuurgraad daalt (en de pH stijgt) en de huid geïrriteerd raakt. Daarom moeten luiers regelmatig worden gecontroleerd op ontlasting en dan onmiddellijk worden vervangen. Er zijn verschillende milieuaspecten verbonden aan het gebruik van luiers. Voor wegwerpluiers worden meer grondstoffen verbruikt dan voor stoffen luiers. Wegwerpluiers dragen ook in hoge mate bij aan de hoeveelheid stortafval. Bij het wassen van stoffen luiers worden echter veel energie en chemische middelen gebruikt.

Wanneer de baby licht transpireert, kan de huid met babypoeder droog worden gehouden, maar dit helpt niet tegen vocht uit urine of ontlasting en is niet noodzakelijk. Poeder dat talk bevat, kan longproblemen veroorzaken bij inademing door zuigelingen, dus moet worden gekozen voor babypoeder dat maïzena bevat.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Voeden

Next: Slaap

Figures
Tables
Disclaimer