THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results
In This Topic
Slaap
Back to Top

Section

Subject

Topics

Slaap

Aangezien het zenuwstelsel van pasgeborenen nog niet is volgroeid, slapen ze veel, maar zowel overdag als 's nachts niet langer dan een uur of twee per keer. Tegen de tijd dat ze 4 tot 6 weken oud zijn, hebben veel zuigelingen een cyclus van 4 uur wakker zijn en 4 uur slapen. Pas op de leeftijd van 2 tot 3 maanden kunnen zuigelingen een slaappatroon aannemen waarbij ze 's nachts slapen. Wanneer ze 1 jaar zijn, slapen de meeste zuigelingen 's nachts zonder onderbreking 8 tot 9 uur door.

Ouders kunnen ervoor zorgen dat de zuigeling 's nachts slaapt door het kind 's avonds niet te veel op te pakken en te stimuleren en door de kinderkamer 's nachts donker te houden, wat ook belangrijk is voor de ontwikkeling van een normaal gezichtsvermogen. Zuigelingen moeten al jong worden aangemoedigd om uit zichzelf in slaap te vallen en niet in de armen van een van de ouders. Op deze manier kunnen ze zichzelf kalmeren wanneer ze midden in de nacht wakker worden.

Om de kans op wiegendood zo klein mogelijk te maken, moeten kinderen op hun rug en niet op hun buik te slapen worden gelegd. Dit advies heeft ertoe bijgedragen dat het aantal gevallen van wiegendood de laatste jaren is afgenomen. Zuigelingen moeten ook niet slapen op zachte kussens, met pluchen speelgoed of onder een dekbed of zware dekens, die de ademhaling kunnen belemmeren.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Ontlasting en urine

Next: Lichamelijke ontwikkeling

Figures
Tables
Disclaimer