THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Verzorging direct na de geboorte

Direct na de geboorte zuigt de arts, verpleegkundige of verloskundige met behulp van een slangetje voorzichtig vruchtwater en slijm uit de mond, neus en keel van de baby. De pasgeborene kan dan beginnen met ademhalen. Twee klemmen worden naast elkaar op de navelstreng bevestigd, waarna deze tussen de klemmen wordt doorgeknipt. Nadat de pasgeborene is afgedroogd, wordt hij voorzichtig in een warme doek gewikkeld of op de buik van de moeder gelegd.

De pasgeborene wordt vervolgens gewogen en gemeten. De arts of verloskundige onderzoekt de pasgeborene op duidelijk zichtbare afwijkingen of tekenen van lichamelijk ongemak. Een volledig lichamelijk onderzoek volgt later. De algehele toestand van de baby wordt 1 en 5 minuten na de geboorte vastgelegd met de Apgar-score. Een lage Apgar-score geeft aan dat de pasgeborene het moeilijk heeft en mogelijk extra ondersteuning van de ademhaling of de bloedcirculatie nodig heeft. Anders dan wel wordt gedacht, hebben baby's met een lage Apgar-score geen verhoogd risico van bepaalde problemen, zoals infantiele encefalopathie of blijvende handicaps.

Het is belangrijk dat de pasgeborene warm wordt gehouden en daarom wordt hij wordt zo snel mogelijk aangekleed, waarbij ook het hoofd wordt bedekt om warmteverlies te beperken.

Indien de bevalling in het ziekenhuis of in een kraamkliniek heeft plaatsgevonden, blijven moeder en kind samen met de vader meestal in de verloskamer om bij te komen van de geboorte. Als de moeder borstvoeding wil geven, legt ze de baby binnen het eerste halfuur aan de borst. Vervolgens wordt de baby in een bedje op zijn zij gelegd en warm gehouden. In zijligging kan de ademhaling niet worden gehinderd door vocht of slijm dat de luchtweg blokkeert. Aangezien alle baby's bij de geboorte weinig vitamine K hebben, geeft de arts, verpleegkundige of kraamverzorgster vitamine K om bloedingen te voorkomen (hemorragie bij de pasgeborene).

Meestal wordt de baby binnen enkele uren na de geboorte in bad gedaan. De verpleegkundige of de kraamverzorgster zorgt ervoor dat het wittige vette laagje (vernix caseosa) dat de huid van de baby meestal bedekt, niet wordt afgewassen, omdat dit laagje de baby tegen infectie beschermt.

illustrative-material.figure-short 1

Het doorknippen van de navelstreng

Het doorknippen van de navelstreng

Kort na de geboorte van de baby worden twee klemmen naast elkaar op de navelstreng bevestigd, waarna deze tussen de klemmen wordt doorgeknipt. Het stompje moet schoon en droog worden gehouden. Sommige artsen raden aan dagelijks een alcoholoplossing op het stompje aan te brengen. Binnen een tot twee weken valt het stompje er vanzelf af.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Introductie

Next: Lichamelijk onderzoek

Figures
Tables
Disclaimer