THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Lichamelijke ontwikkeling

De normale ontwikkeling tijdens de adolescentie omvat geslachtsrijping en lichamelijke groei. Het moment waarop en de snelheid waarmee deze veranderingen optreden, verschillen per jongere en worden door erfelijkheid en omgeving beïnvloed. De lichamelijke rijping begint tegenwoordig eerder dan honderd jaar geleden. (see Diagrammen voor beoordeling van lichaamsgroei en -gewicht)

Meisjes hebben hun eerste menstruatie bijvoorbeeld op veel jongere leeftijd dan toen. De oorzaak is waarschijnlijk verbetering van de voeding, van de algehele gezondheid en van leefomstandigheden.

Tijdens de adolescentie bereiken de meeste jongens en meisjes hun volwassen lengte en gewicht, al varieert het moment waarop dit gebeurt aanzienlijk. Bij jongens treedt de groeispurt tussen hun dertiende en zestiende jaar op en de groei is ongeveer tien centimeter in het jaar van maximale groei. Bij meisjes treedt de groeispurt op tussen hun elfde en veertiende jaar en de groei is ongeveer negen centimeter in het jaar van maximale groei. Over het algemeen worden jongens zwaarder en langer dan meisjes. Rond de leeftijd van 18 jaar groeien jongens nog ongeveer twee centimeter en meisjes iets minder.

Bij jongens zijn de eerste veranderingen in de geslachtskenmerken vergroting van balzak en zaadballen, gevolgd door het langer worden van de penis. Inwendig nemen de zaadblaasjes en prostaat in omvang toe. Vervolgens verschijnt het schaamhaar. Gezichtshaar en okselhaar verschijnen meestal ongeveer twee jaar later. De eerste zaadlozing (ejaculatie) treedt meestal op als een jongen tussen 12 en 14 jaar oud is, ongeveer een jaar nadat de penis is gaan groeien. Enige borstontwikkeling aan een of beide kanten van het lichaam kan bij jonge adolescente jongens voorkomen en dit verdwijnt meestal binnen een jaar.

Bij de meeste meisjes is borstontwikkeling het eerste teken van seksuele rijping, al snel gevolgd door de groeispurt. Kort daarna verschijnt het eerste schaam- en okselhaar. De eerste menstruatie dient zich meestal aan ongeveer twee jaar nadat de borsten zich beginnen te ontwikkelen. De lengte neemt meestal voor de eerste menstruatie het sterkst toe.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Introductie

Next: Verstandelijke ontwikkeling en gedragsontwikkeling

Figures
Tables
Disclaimer