THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Anticonceptie en tienerzwangerschappen

Adolescenten kunnen weliswaar seksueel actief zijn, maar zijn niet allemaal volledig voorgelicht over anticonceptie, zwangerschap en seksueel overdraagbare aandoeningen (inclusief besmetting met HIV, het humaan-immunodeficiëntievirus dat aids veroorzaakt). Impulsiviteit, niet vooruitdenken en gelijktijdig gebruik van alcohol en drugs verkleinen de kans dat adolescenten barrièremiddelen zullen toepassen.

De anticonceptiemethoden voor volwassenen kunnen ook door adolescenten worden gebruikt. (see Introductie)

Problemen met adolescenten en anticonceptie zijn terug te voeren op onregelmatig gebruik. Zo vergeten meisjes die orale anticonceptie gebruiken deze regelmatig in te nemen of ze nemen ze om diverse redenen niet meer in zonder voor een andere vorm van anticonceptie te zorgen. Sommige meisjes durven hun mannelijke partners niet te vragen condooms te gebruiken. Jongens gebruiken over het algemeen liever geen condooms.

Tieners bevinden zich in een overgangsfase van hun leven. Zwangerschap kan veel extra emotionele stress opleveren. Zwangere meisjes en hun partners stoppen vaak met hun opleiding waardoor hun toekomstkansen verslechteren, hun gevoel van eigenwaarde vermindert en hun sociale contacten afnemen.

Het risico van medische problemen tijdens de zwangerschap, zoals bloedarmoede en zwangerschapshypertensie, is bij zwangere tieners groter dan bij twintigers, vooral als ze geen prenatale zorg krijgen. Bij jonge moeders (in het bijzonder als ze jonger zijn dan 15 jaar) is het risico van een vroeggeboorte en een kind met een laag geboortegewicht groter. Bij oudere tienermeisjes is het risico van zwangerschapsproblemen echter niet groter dan bij volwassenen met dezelfde achtergrond, mits ze goede medische zorg krijgen.

Een abortus (see Abortus) lost de psychische problemen die samenhangen met een ongewenste zwangerschap voor het meisje en haar partner niet op. Op verschillende momenten kan zich een emotionele crisis voordoen: wanneer de zwangerschap wordt vastgesteld, wanneer wordt gekozen voor een abortus, onmiddellijk nadat de abortus is uitgevoerd, de dag waarop de baby geboren zou worden en vervolgens elk jaar op die datum. Gezinstherapie en voorlichting over anticonceptie kunnen zeer zinvol zijn, zowel voor het meisje als haar partner.

Ouders kunnen verschillend reageren wanneer ze van hun dochter horen dat ze zwanger is of van hun zoon dat zijn vriendin zwanger is. De gevoelens kunnen uiteenlopen van onverschilligheid tot teleurstelling en boosheid. Het is belangrijk dat ouders aangeven dat ze hun kind willen steunen en helpen bij het maken van zijn of haar keuzes. Ouders en adolescenten moeten openlijk praten over abortus, adoptie en ouderschap omdat het voor een adolescent erg moeilijk is om de beslissingen over deze mogelijkheden alleen te moeten nemen.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Middelengebruik en ‑misbruik

Next: Introductie

Figures
Tables
Disclaimer