THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results
In This Topic
Klein postuur
Back to Top

Section

Subject

Topics

Klein postuur

Een klein postuur wil zeggen dat het kind kleiner is dan normaal voor zijn leeftijd (volgens de standaardtabel voor lengte en gewicht). (see Diagrammen voor beoordeling van lichaamsgroei en -gewicht)

De hypofyse reguleert de hoeveelheid aangemaakte groeihormoon, wat een belangrijke rol speelt bij het totstandkomen van het uiteindelijke postuur. Als de hypofyse te weinig groeihormoon aanmaakt, kan dit leiden tot abnormaal trage groei en een klein postuur met normale proporties (hypofysaire dwerggroei). De meeste kinderen die klein van stuk zijn, hebben echter een normaal werkende hypofyse en hebben een klein postuur doordat hun groeispurt laat begint of doordat hun ouders relatief klein zijn. Ook chronische aandoeningen van hart, longen, nieren of darmen kunnen een klein postuur tot gevolg hebben, evenals botafwijkingen.

Hypofysaire dwerggroei wordt met groeihormoon behandeld. Groeihormoon wordt soms ook gebruikt om kinderen met een geringe lengte maar een normaal werkende hypofyse langer te laten worden. Deze toepassing van groeihormoon is echter omstreden. Sommige ouders menen dat een klein postuur een aandoening is, maar de meeste artsen keuren het gebruik van groeihormoon bij deze kinderen af. Ongeacht de oorzaak van een klein postuur heeft groeihormoon alleen effect als dit wordt toegediend voordat de groeischijven van de pijpbeenderen gesloten zijn. Op röntgenfoto's is te zien of de groeischijven gesloten zijn.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Vertraagde seksuele rijping

Next: Obesitas

Figures
Tables
Disclaimer