THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results
In This Topic
Introductie
Back to Top

Section

Subject

Topics

Introductie

Na de geboorte kunnen zich bij een pasgeborene een aantal problemen voordoen. Sommige zijn het gevolg van moeilijkheden tijdens de geboorte. Veel van deze problemen hebben invloed op het vermogen van de pasgeborene om op de juiste manier te ademen. Een pasgeborene kan groter of kleiner zijn dan normaal of problemen hebben die van invloed zijn op de samenstelling van het bloed, zoals een te hoog of te laag gehalte aan glucose (suiker) in het bloed. Er kunnen aangeboren afwijkingen zijn. (see Introductie)

De problemen die een pasgeborene ondervindt, kunnen zijn veroorzaakt door de gezondheidstoestand van de moeder of haar ongezonde gewoonten, zoals roken en het gebruik van alcohol of drugs, vooral als deze vlak voor de geboorte zijn gebruikt. (see Middelengebruik tijdens de zwangerschap)

Een infectie kan tijdens de zwangerschap of de bevalling van de moeder op het kind worden overgebracht.

Een arts kan veel problemen voorzien door de groei en ontwikkeling van de foetus te controleren, onder andere met echoscopie. Veel pasgeborenen met problemen worden verpleegd op de afdeling neonatologie (een afdeling voor intensieve zorg voor pasgeborenen).

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Introductie

Next: Geboorteletsel

Figures
Tables
Disclaimer