THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Serotiniteit

Als een kind na een zwangerschapsduur van meer dan 42 weken wordt geboren, wordt het ‘serotien' genoemd.

Een serotiene bevalling komt veel minder vaak voor dan een vroegtijdige bevalling. Het is meestal niet bekend waarom een zwangerschap langer duurt dan de normale periode.

Verminderd functioneren van de placenta vormt het grootste risico voor kinderen die te laat worden geboren. Tegen het einde van de normale zwangerschapsperiode begint de placenta te krimpen. De steeds verder krimpende placenta kan steeds minder voedingsstoffen aan het kind leveren. Om dit te compenseren spreekt het kind de eigen vet- en koolhydraatreserves aan. Daardoor groeit het minder snel en kan het voorkomen dat zijn gewicht afneemt. Als de placenta zeer sterk is gekrompen, is het mogelijk dat deze niet voldoende zuurstof aan het kind levert, vooral tijdens de bevalling. Een tekort aan zuurstof kan resulteren in foetale nood (see Problemen bij de foetus of pasgeborene), wat in extreme gevallen tot een beschadiging van de hersenen of andere organen van het kind kan leiden. Foetale nood kan ertoe leiden dat de foetus ontlasting (meconium) in het vruchtwater uitscheidt. Het is ook mogelijk dat de foetus door de ademhalingsproblemen diepe ademteugen neemt en hierdoor voor of tijdens de geboorte vruchtwater met meconium in de longen krijgt. Het gevolg hiervan kan zijn dat de pasgeborene na de bevalling ademhalingsproblemen (meconiumaspiratiesyndroom) heeft.

Symptomen

Een serotiene pasgeborene heeft een droge, vervellende en slappe huid en kan er extreem mager uitzien, vooral als de functie van de placenta sterk was verminderd. Het kind maakt vaak een alerte indruk. Huid en nagelbedden kunnen groen verkleurd zijn als het vruchtwater meconium bevatte. Bij een serotiene pasgeborene kan na de geboorte een lage bloedglucosespiegel (hypoglykemie) ontstaan, vooral als de zuurstofconcentratie in het bloed tijdens de bevalling laag was.

Behandeling

Een serotiene pasgeborene met een lage zuurstofconcentratie in het bloed en ademhalingsproblemen moet direct na de geboorte mogelijk worden gereanimeerd. Als het kind meconium in de longen heeft gekregen, kan kunstmatige ademhaling noodzakelijk zijn. Intraveneus toegediende glucoseoplossingen of veelvuldige borst- of flesvoedingen worden toegediend om hypoglykemie te voorkomen.

Als deze problemen zich niet voordoen, gaat het er vooral om dat het kind goed wordt gevoed, zodat het gewicht wordt bereikt dat het hoort te hebben.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Prematuriteit

Next: Klein voor de zwangerschapsduur (dysmatuur)

Figures
Tables
Disclaimer