THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results
In This Topic
Huiduitslag
Back to Top

Section

Subject

Topics

Huiduitslag

Huiduitslag bij zuigelingen en jonge kinderen is meestal niet ernstig en kan diverse oorzaken hebben.

Luieruitslag (luiereczeem) is een helderrode uitslag veroorzaakt door irritatie van de huid als gevolg van langdurig contact met urine of ontlasting in de luier. Gewoonlijk zijn de gedeelten van de huid die met de luier in aanraking komen het meest aangedaan. Luieruitslag kan ook worden veroorzaakt door infectie met de schimmel Candida, die meestal een helderrode uitslag in de huidplooien en rode vlekjes veroorzaakt. Luieruitslag wordt minder vaak veroorzaakt door bacteriën. Luieruitslag is niet altijd hinderlijk voor het kind. De uitslag kan worden voorkomen of verminderd door luiers te gebruiken met een absorberende gellaag, door geen plastic luiers te gebruiken die strak zitten of broekjes die vocht vasthouden en door vuile luiers regelmatig te verschonen. Kinderen die borstvoeding krijgen, hebben minder vaak luieruitslag doordat hun ontlasting minder enzymen en andere stoffen bevat die de huid kunnen irriteren.

De behandeling van luieruitslag bestaat voornamelijk uit het regelmatig verschonen van de luiers van het kind. De huid moet voorzichtig met milde zeep en water worden gewassen. Deze maatregelen zijn vaak al voldoende om de uitslag te verminderen. Gebruik van een crème of zalf die de huid hydrateert en beschermt, zoals zinkzalf of vaseline, kan helpen. Een schimmeldodende crème is misschien nodig als de arts een infectie met Candida vaststelt. Als de uitslag door bacteriën wordt veroorzaakt, kan een crème met een antibioticum worden gebruikt.

Eczeem (constitutioneel eczeem) is een rode, schilferige, droge uitslag die opkomt en weer verdwijnt. Hoewel de oorzaak onbekend is, komt eczeem vaak in families voor en in veel gevallen wordt vermoed dat het eczeem het gevolg is van een allergie. De meeste kinderen groeien over eczeem heen, maar bij anderen blijft de aandoening levenslang bestaan. Bij kinderen met ernstig eczeem ontstaan met tussenpozen infecties van bepaalde huidgedeelten die bijzonder aangedaan zijn. Behandeling bestaat uit het gebruik van een hydraterende crème, milde zeep, crèmes met corticosteroïden en een middel tegen jeuk. De aandoening kan soms verbeteren door huisstofmijt en andere factoren aan te pakken die allergieën bij een kind kunnen opwekken.

Berg (seborroïsch eczeem) is een rode en gele schilferende uitslag met korstvorming op het hoofd en soms in de huidplooien. De oorzaak is onbekend. Berg is onschuldig en verdwijnt bij de meeste kinderen tegen de leeftijd van 6 maanden. Berg kan worden behandeld door de behaarde hoofdhuid regelmatig met shampoo te wassen en met paraffineolie in te smeren. De schilfers kunnen met een fijne kam worden verwijderd. Berg die met deze maatregelen niet verbetert, moet mogelijk verder worden behandeld, bijvoorbeeld met seleniumshampoo of een crème met corticosteroïden.

Tinea is een schimmelinfectie van de huid. Bij kinderen komen infecties van de behaarde hoofdhuid (tinea capitis) en het lichaam (tinea corporis of ringworm) het vaakst voor. De diagnose en behandeling van tinea zijn voor kinderen en volwassenen gelijk. (see Introductie)

Sommige kinderen hebben een ontstekingsreactie op de schimmelinfectie, die leidt tot korstvorming op de hoofdhuid (kerion celsi), waarvoor mogelijk aanvullende behandeling noodzakelijk is.

Molluscum contagiosum (bolhoedwrat of waterwrat) is een huidkleurig of parelwit, puistachtig bobbeltje dat in groepjes op de huid voorkomt en wordt veroorzaakt door een virusinfectie van de huid. (see Molluscum contagiosum)

Gewoonlijk verdwijnt de aandoening zonder behandeling.

Milia zijn kleine, parelwitte blaasjes op het gezicht van pasgeborenen die door de eerste uitscheidingen van de talgklieren van het kind worden veroorzaakt. Net als acne bij pasgeborenen (see Problemen bij pasgeborenenSidebar) hoeft milia niet te worden behandeld en verdwijnt kort na de geboorte.

Andere vormen van huiduitslag bij jonge kinderen worden vaak door virusinfecties veroorzaakt. Uitslag veroorzaakt door roseola en erythema infectiosum (vijfde ziekte) is onschuldig en verbetert over het algemeen zonder behandeling. (see Erythema infectiosum)

Uitslag veroorzaakt door mazelen en rodehond komt zelden voor omdat weinig kinderen deze ziekten krijgen.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Verlatingsangst

Next: Niet-ingedaalde en retractiele zaadballen

Figures
Tables
Disclaimer