THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Niet-ingedaalde en retractiele zaadballen

Niet-ingedaalde zaadballen (cryptorchisme) zijn zaadballen die in de buik zijn gebleven en dus niet vlak voor de geboorte in de balzak zijn ingedaald. Ongeveer 3 op de 100 jongens hebben bij de geboorte niet-ingedaalde zaadballen. Meestal dalen de zaadballen binnen ongeveer 6 maanden vanzelf in. De kans op deze aandoening is veel groter bij te vroeg geboren jongens en bij jongens met familieleden met deze aandoening. In de helft van de gevallen is alleen de rechter zaadbal niet ingedaald en bij een kwart geen van beide.

Niet-ingedaalde zaadballen veroorzaken geen symptomen. Niet-ingedaalde zaadballen kunnen echter verdraaien in de buik (torsio testis) (see Torsio testis), later in het leven de spermaproductie negatief beïnvloeden en het risico van breuk (hernia) en zaadbalkanker verhogen. Als de zaadballen op de leeftijd van 1 jaar nog niet zijn ingedaald, wordt gewoonlijk een operatie uitgevoerd om de zaadballen in de balzak te brengen.

Retractiele (hypermobiele) zaadballen zijn ingedaalde zaadballen die gemakkelijk heen en weer bewegen tussen balzak en buik. Retractiele zaadballen leiden niet tot kanker of tot andere complicaties. Wanneer de puberteit begint, verdwijnt dit verschijnsel gewoonlijk. Een operatie of andere behandeling is dan niet nodig.

illustrative-material.figure-short 1

Niet-ingedaalde zaadbal

Niet-ingedaalde zaadbal

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Huiduitslag

Next: Koorts

Figures
Tables
Disclaimer