THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Syndroom van Rett

Het syndroom van Rett is een zeldzame erfelijke aandoening bij meisjes die problemen veroorzaakt met sociale interacties en tot verlies van taalvaardigheden en repeterende handbewegingen leidt.

Een meisje met het syndroom van Rett lijkt zich normaal te ontwikkelen tot ergens tussen de 5 en 48 maanden. Wanneer de aandoening begint, groeit haar hoofd langzamer en gaan haar taalvaardigheden en sociale vaardigheden achteruit. Gewoonlijk vertoont ze ook repeterende handbewegingen die doen denken aan handen wassen of wringen. Doelgerichte handbewegingen kan ze niet meer maken, lopen gaat moeizaam en ze maakt onhandige bewegingen met de romp. Er ontstaat geestelijke ontwikkelingsachterstand, die meestal ernstig is.

Soms treedt op de late kinderleeftijd en tijdens de vroege adolescentie enige spontane verbetering van de sociale interactie op, maar de taal- en gedragsproblemen verergeren. De meeste meisjes met het syndroom van Rett hebben volledige verzorging en speciaal onderwijs nodig. Genezing is niet mogelijk.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Syndroom van Asperger en PDD-NOS

Next: Desintegratiestoornis van de kinderleeftijd

Figures
Tables
Disclaimer