THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Roseola infantum

Roseola infantum is een besmettelijke virusinfectie bij zuigelingen of zeer jonge kinderen die hoge koorts gevolgd door huiduitslag veroorzaakt.

Roseola treedt het vaakst op in het voorjaar en de herfst, soms in plaatselijk uitbraken. De gebruikelijke veroorzaker is het herpesvirus 6, een van de vele herpesvirussen. De meeste kinderen bij wie roseola infantum ontstaat, zijn tussen 6 maanden en 3 jaar oud.

De symptomen beginnen ongeveer 5 tot 15 dagen na besmetting. Koorts van 39,5 tot 40,5 °C treedt plotseling op en duurt 3 tot 5 dagen. Bij 5 tot 15% van deze kinderen treden epileptische aanvallen op als gevolg van hoge koorts, vooral als de koorts na aanvang snel stijgt. Ondanks de hoge koorts is het kind gewoonlijk alert en actief. Enkele kinderen krijgen last van een loopneus (in lichte mate), keelpijn en maagklachten. De lymfeklieren in de nek, de zijkanten van de hals en achter de oren kunnen vergroot zijn. De koorts verdwijnt meestal op de vierde dag.

Ongeveer 30% van deze kinderen krijgt uitslag binnen enkele uren tot hooguit een dag nadat de temperatuur is gedaald. De uitslag is rood en vlak, maar er kunnen verhoogde delen zijn, meestal op de borst en buik en minder uitgebreid in het gezicht, op de armen en de benen. De uitslag jeukt niet en kan enkele uren tot twee dagen aanhouden.

De diagnose wordt gesteld op basis van de symptomen. Antilichaamonderzoek en een kweek van het virus zijn zelden nodig.

Koorts wordt met paracetamol of ibuprofen behandeld. Voor de epileptische aanvallen en de huiduitslag is geen specifieke behandeling nodig. Deze symptomen zijn wel beangstigend en daarom willen de meeste ouders dat hun kind door de arts wordt onderzocht.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Infecties van de luchtwegen

Next: Rodehond (rubella)

Figures
Tables
Disclaimer