THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results
In This Topic
Penistumoren
Back to Top

Section

Subject

Topics

Penistumoren

Een penistumor wordt soms veroorzaakt door infecties. Een voorbeeld hiervan is syfilis (see Syfilis), waarbij platte roze of grijze tumoren (condylomata lata) kunnen ontstaan. Daarnaast kunnen bepaalde virusinfecties een of meer kleine, stevige, verhoogde knobbeltjes (genitale wratten of condylomata acuminata) of kleine, stevige uitgroeiingen met een indeuking (molluscum contagiosum) veroorzaken.

Huidkanker kan overal op de penis ontstaan, meestal op de eikel, met name aan de basis ervan. Huidkanker op de penis komt in de westerse wereld weinig voor en is nog zeldzamer bij mannen die zijn besneden. De oorzaak van huidkanker op de penis is soms een langbestaande irritatie, meestal onder de voorhuid. Plaveiselcelcarcinoom (see Plaveiselcelcarcinoom) komt het meest voor; minder vaak voorkomende vormen van kanker zijn onder meer de ziekte van Bowen (see Plaveiselcelcarcinoom) en de ziekte van Paget. (see Ziekte van Paget)

Kanker verschijnt meestal eerst als een pijnloos, rood gebied met zweren die wekenlang niet genezen.

Om de diagnose van kanker op de penis te stellen neemt de arts een klein stukje huid weg voor microscopisch onderzoek (biopsie). Om deze vorm van kanker te behandelen verwijdert de arts de tumor en een kleine hoeveelheid aangrenzend normaal weefsel, waarbij hij probeert zoveel mogelijk weefsel van de penis te sparen. Als er veel weefsel wordt verwijderd, kan de penis vaak operatief weer worden hersteld.

De meeste mannen met kleine tumoren die niet zijn uitgezaaid, leven na de behandeling nog vele jaren. De meeste mannen met een tumor die wel is uitgezaaid, overlijden binnen 5 jaar.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Strictuur van de plasbuis

Next: Priapisme

Figures
Tables
Disclaimer