THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Verwonding van penis en zaadballen

De penis kan op verschillende manieren letsel oplopen, bijvoorbeeld wanneer de penis tussen de ritssluiting van een broek komt. Dit komt nogal eens voor, maar de wond geneest meestal snel. Een snee en irritaties genezen soms snel zonder behandeling; als ze geïnfecteerd raken, kan behandeling met antibiotica echter nodig zijn. Voor verwondingen aan de urinebuis (de opening op de top van de penis) is soms een andere specifieke behandeling vereist, meestal door een uroloog (een arts die is gespecialiseerd in de diagnose en behandeling van urogenitale aandoeningen).

Een breuk in de penis kan zich voordoen als gevolg van geforceerd ombuigen van een penis in opgerichte toestand; dit wordt ‘penisfractuur' genoemd. Deze veroorzaakt pijn en zwelling door beschadiging van de structuren die de erectie regelen en leidt tot problemen bij geslachtsgemeenschap of urineren. Penisfracturen doen zich meestal voor tijdens heftige en ongecontroleerde geslachtsgemeenschap. Meestal is er een spoedoperatie nodig om een dergelijke fractuur te herstellen en abnormale verkromming van de penis of permanente erectiele disfunctie (impotentie) te voorkomen. De penis kan ook gedeeltelijk of volledig van het lichaam worden gescheiden. Opnieuw aanhechten van een afgerukte penis is soms mogelijk, maar de gevoeligheid en functie worden zelden volledig hersteld.

De balzak (het scrotum) is door zijn ligging bijzonder kwetsbaar voor verwonding. De meeste verwondingen worden veroorzaakt door stompe krachten (bijvoorbeeld een trap of hevige slag). Soms worden de balzak of de zaadballen echter gepenetreerd door een kogel of een scherp voorwerp. Het komt maar zelden voor dat de balzak van de zaadballen wordt losgescheurd. Letsel aan de zaadballen veroorzaakt een plotselinge, ernstige pijn die meestal gepaard gaat met misselijkheid en braken. Door middel van echografie kan worden aangetoond of de zaadballen gescheurd zijn. IJszakken, een suspensoir en geneesmiddelen tegen de pijn en de misselijkheid zijn meestal effectief tegen inwendige bloedingen in of rond de zaadballen. Gescheurde zaadballen moeten operatief worden hersteld. Wanneer de balzak van het lichaam is afgescheurd, bestaat het risico dat de zaadballen afsterven of hun vermogen verliezen om hormonen of zaadcellen te produceren. Door de zaadballen operatief onder de huid van dij of buik te implanteren, kunnen ze worden behouden.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Ziekte van Peyronie

Next: Zaadbalkanker

Figures
Tables
Disclaimer