THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results
In This Topic
Puberteit
Back to Top

Section

Subject

Topics

Puberteit

Puberteit is de fase waarin een persoon het volledige vermogen tot voortplanten bereikt en de volwassen kenmerken van zijn of haar geslacht ontwikkelt. Bij jongens begint de puberteit gewoonlijk tussen 10 en 14 jaar. Maar het kan ook voorkomen dat de puberteit al op 9-jarige leeftijd begint of tot 16-jarige leeftijd voortduurt.

De hypofyse, een klier in de hersenen, zet de puberteit in gang. De hypofyse geeft luteïniserend hormoon (LH) en follikelstimulerend hormoon (FSH) af, die de zaadballen aanzetten tot de productie van testosteron. Testosteron is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de secundaire geslachtskenmerken, zoals gezichtsbeharing en het dieper worden van de stem.

Testosteron veroorzaakt tevens veel veranderingen in de mannelijke geslachtsorganen, waaronder verlenging en verdikking van de penis, vergroting van de balzak, zaadballen, bijballen en prostaat, het donkerder worden van de huid van de balzak en groei van schaamhaar. Zaadcellen ontwikkelen zich tegen de leeftijd van 14 jaar. Ejaculatie doet zich voor het eerst aan het einde van de puberteit voor.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Functie

Next: Effecten van het ouder worden

Figures
Tables
Disclaimer