THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Voortijdige ejaculatie

Voortijdige ejaculatie is een ejaculatie die zich te vroeg voordoet, gewoonlijk voor, tijdens of kort na de penetratie.

Veel mannen, met name adolescenten, ejaculeren eerder dan zij of hun partner zouden willen. Voortijdige ejaculatie is niet alleen ejaculatie die zich voordoet voor een man dat wil, maar eerder ejaculatie die zeer snel na penetratie optreedt, vaak binnen een minuut of twee.

Veel deskundigen zijn van mening dat voortijdige ejaculatie bijna altijd het gevolg is van angsten of andere psychische oorzaken. Anderen denken dat een buitengewoon gevoelige penishuid een oorzaak zou kunnen zijn. In zeldzame gevallen wordt voortijdige ejaculatie veroorzaakt door een ziekte, hoewel een ontsteking van de prostaat of een aandoening van het zenuwstelsel de aandoening kan veroorzaken.

Voortijdige ejaculatie kan veel verdriet veroorzaken bij een man en zijn partner. Als de man te snel ejaculeert, voelt de partner zich soms seksueel onbevredigd en kan boos worden.

Gedragstherapie kan bij de meeste mannen voortijdige ejaculatie verhelpen. Een therapeut biedt geruststelling, legt uit waardoor voortijdige ejaculatie optreedt en leert de man strategieën om de ejaculatie uit te stellen.

Andere technieken om de ejaculatie uit te stellen zijn medicamenteuze behandeling (met een selectieve serotonineheropnameremmer, zoals fluoxetine, paroxetine of sertraline), het aanbrengen van een verdovend middel op de penis en het gebruik van condooms, waardoor de gevoeligheid afneemt. Soms kan een patiënt dzpoor combinatie van medicamenteuze behandeling en gedragstherapie de ejaculatie nog langer uitstellen dan met slechts één van deze behandelmethoden. Wanneer voortijdige ejaculatie door ernstiger psychische problemen wordt veroorzaakt, kan psychotherapie zinvol zijn.

illustrative-material.sidebar 3

De stop-en-start-techniek

Een van de technieken voor de behandeling van voortijdige zaadlozing (ejaculatie) is de stop-en-start-techniek, waarmee de man leert om een hoge mate van opwinding te ervaren zonder te ejaculeren. De techniek omvat stimulatie van de penis tot de man voelt dat hij zal gaan ejaculeren, tenzij de stimulatie stopt. Hij geeft zijn partner een signaal om te stoppen met de stimulatie, die na 20 tot 30 seconden weer wordt hervat. De partners oefenen deze techniek eerst met handmatige stimulatie en later tijdens de gemeenschap. Door oefening leert meer dan 95% van de mannen om de ejaculatie gedurende 5 tot 10 minuten of zelfs langer uit te stellen. De techniek helpt ook de angsten te verminderen die het probleem vaak verergeren.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Verminderd libido

Next: Retrograde ejaculatie

Figures
Tables
Disclaimer