THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Hemoglobine-C-ziekte, hemoglobine-SC-ziekte en hemoglobine-E-ziekte

Hemoglobine-C-ziekte, hemoglobine-SC-ziekte en hemoglobine-E-ziekte zijn erfelijke aandoeningen met als kenmerken abnormaal gevormde rode bloedcellen en chronische bloedarmoede als gevolg van overmatige afbraak van rode bloedcellen.

Hemoglobine-C-ziekte komt vooral voor bij mensen van het negroïde ras. De ziekte ontstaat alleen als de patiënt twee kopieën heeft geërfd van het abnormale gen dat deze aandoening veroorzaakt. Over het algemeen doen zich maar weinig symptomen voor. De bloedarmoede is wisselend van ernst. Bij patiënten met deze ziekte, en vooral bij kinderen, kunnen aanvallen van buik- en gewrichtspijn optreden. Verder kunnen een vergrote milt en een lichte vorm van geelzucht ontstaan, maar een ernstige crisis zoals bij sikkelcelziekte doet zich niet voor.

Hemoglobine-SC-ziekte ontstaat bij mensen met één kopie van het gen voor sikkelcelziekte en één kopie van het gen voor hemoglobine-C-ziekte. Hemoglobine-SC-ziekte komt veel vaker voor dan hemoglobine-C-ziekte. De symptomen zijn dezelfde als bij sikkelcelziekte, alleen minder hevig.

Hemoglobine-E-ziekte komt vooral voor bij mensen van het negroïde ras en bij mensen uit Zuidoost-Azië. Bij deze aandoening ontstaat bloedarmoede, maar verder geen van de symptomen die wel bij sikkelcelziekte en hemoglobine-C-ziekte optreden.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Sikkelcelziekte

Next: Thalassemieën

Figures
Tables
Disclaimer