THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Metastatische bottumoren

Metastatische bottumoren zijn gezwellen, ontstaan uit kankercellen die zich vanaf hun oorspronkelijke plaats elders in het lichaam naar het bot hebben uitgezaaid (see Hoe kanker ontstaat en zich verspreidt). Bij tumoren in borst, long, prostaat, nier en schildklier bestaat de meeste kans dat ze zich naar het bot uitzaaien. Kankergezwellen kunnen zich naar elk bot uitzaaien, maar gewoonlijk gebeurt dit niet naar botten onder de elleboog en de knie.

Iemand die kanker heeft of heeft gehad en last krijgt van botpijn of een botzwelling wordt gewoonlijk op metastatische bottumoren onderzocht. Met röntgenfoto's en botscans, waarbij van radioactieve tracers wordt gebruikgemaakt, kan de plaats van deze tumoren worden bepaald. Soms veroorzaakt een metastatische bottumor symptomen voordat het oorspronkelijke kankergezwel is ontdekt. De symptomen kunnen bestaan uit pijn of een breuk op de plaats waar de tumor het bot heeft verzwakt (een pathologische fractuur). In deze gevallen geeft een biopsie meestal aanwijzingen over de plaats van de oorspronkelijke tumor. Het type weefsel waar de kanker uit voortkomt kan vaak onder de microscoop worden herkend.

De behandeling is afhankelijk van het type kanker dat naar het bot is uitgezaaid. Sommige typen reageren op behandeling met hormonen of chemotherapie, andere op bestraling, weer andere op allebei of juist op geen van beide. Soms kan een botbreuk worden voorkomen door een operatie waarbij het bot wordt gestabiliseerd. Wanneer de oorspronkelijke (primaire) tumor is verwijderd en er in het bot alleen een enkele metastase overblijft, kan operatief verwijderen gecombineerd met bestraling, chemotherapie of beide tot genezing leiden.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Primaire kwaadaardige bottumoren

Next: Introductie

Figures
Tables
Disclaimer