THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Bekkenfracturen

Het bekken bestaat uit twee grote brede botten (de darmbeenbladen), elk met aan de voorzijde twee onderling verbonden, boogvormige botuitlopers (de ‘ramus pubis' en de ‘ramus ossis ischii'). Jongvolwassenen kunnen een fractuur van het gehele bekken krijgen als gevolg van een ongeluk met een snel motorvoertuig of door een val vanaf een hoogte. Deze fracturen kunnen een levensbedreigende bloeding van en verwonding aan interne organen veroorzaken. Bij ouderen zijn de ramus pubis en de ramus ossis ischii vaak door osteoporose verzwakt. Deze botten breken zelfs al door een val op een vlakke ondergrond.

Symptomen en diagnose

Als ouderen de ramus pubis of de ramus ossis ischii breken, hebben ze meestal veel pijn in de lies, zelfs als ze liggen of zitten. Deze pijn wordt erger wanneer ze proberen te lopen. Ze moeten dan in een ziekenhuis of een revalidatiecentrum worden opgenomen.

Een arts krijgt een vermoeden van een bekkenfractuur op basis van de symptomen. De diagnose wordt bevestigd door middel van röntgenfoto's. Soms is het nodig om een CT-scan of een MRI-scan te maken.

Prognose en behandeling

Bij ouderen geneest een fractuur van de ramus pubis of de ramus ossis ischii meestal zonder blijvende invaliditeit. Operatief ingrijpen is zelden nodig. Pijnstillers en niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's) (see Niet-steroïde anti-inflammatoire preparaten (NSAID's)) kunnen de pijn en de ontsteking verminderen. Als ze het bed moeten houden, worden ze zwak en stijf en krijgen andere complicaties die daarmee samenhangen. Ze moeten daarom zo snel mogelijk gaan lopen en het bot belasten. De structurele ondersteuning bij het lopen wordt meer door de darmbeenderen dan door het ramus pubis of het ramus ossis ischii gegeven. De mensen kunnen daarom proberen te lopen zonder het gebied verder te verwonden. Na een week kunnen de meeste mensen al korte stukjes met een looprek lopen en binnen 1 tot 2 maanden gaat het lopen doorgaans zonder veel problemen.

Bij jongvolwassenen vereist een bekkenfractuur die het gevolg is van een ongeluk meestal operatief ingrijpen. Vaak is er blijvende invaliditeit als de kom van het heupgewricht is beschadigd.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Heupfracturen

Next: Fracturen van de wervelkolom

Figures
Tables
Disclaimer