THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results
In This Topic
Baker-cyste
Back to Top

Section

Subject

Topics

Baker-cyste

Cysten van Baker (popliteale cysten) zijn met gewrichtsvocht (synoviale vloeistof) gevulde uitlopers van de gewrichtsholte van de knie. Bij het bewegen van de knie kan gewrichtsvocht naar deze uitloper worden gepompt, maar het kan door een soort ventielwerking niet terug. Door het voortdurend bijpompen zet de uitloper uit tot een cyste.

Deze stulpt als zwelling uit in de knieholte. Dit gebeurt vooral als de hoeveelheid gewrichtsvocht is toegenomen, zoals bij reumatoïde artritis, artrose en overbelasting van de knie. Deze cysten veroorzaken een vervelend gevoel in de knieholte. De cysten kunnen groter worden en zich naar beneden uitbreiden tot in de kuitspieren.

Wanneer de hoeveelheid vloeistof en daardoor de druk in de cyste snel toeneemt kan de cyste scheuren. Door de vloeistof die uit de cyste vrijkomt, kan er een ontsteking ontstaan in het omliggende weefsel. De symptomen hiervan kunnen gelijk zijn aan die van tromboflebitis (see Oppervlakkige tromboflebitis). Daarnaast kan een uitpuilende of een gescheurde Baker-cyste tromboflebitis veroorzaken in de popliteale ader (die is gelegen in de knieholte) door de druk die daarop wordt uitgeoefend.

De arts kan meestal een diagnose stellen door de patiënt specifieke vragen te stellen over de symptomen en door te constateren dat er een zwelling zit in de knieholte of in de kuit. Met behulp van echografie, een MRI of met artrografie kan soms de diagnose worden vergemakkelijkt en kan worden aangegeven hoe groot de cyste is.

Wanneer de knie door artritis chronisch is gezwollen, moet de arts misschien vloeistof wegzuigen met een naald (een procedure die ‘gewrichtsaspiratie' wordt genoemd) en een langwerkend corticosteroïd (zoals triamcinolonacetonide) inspuiten om de vorming van een cyste van Baker te voorkomen. Als andere behandelingen niet helpen is het operatief verwijderen van de cyste een alternatief.

Als de cyste is gescheurd, wordt de pijn behandeld met een niet-steroïde anti-inflammatoir preparaat. Tromboflebitis in de popliteale ader veroorzaakt door een opengebarsten cyste wordt behandeld met bedrust, het omhoog leggen van het been, een warm kompres en een antistollingsmiddel. Soms is er ook een antibioticum nodig.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: De Quervain‑syndroom

Next: Introductie

Figures
Tables
Disclaimer