THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Backhand-tenniselleboog (laterale epicondylitis)

Bij een backhand-tenniselleboog (laterale epicondylitis) zijn de pezen beschadigd die de pols strekken (achteroverbuigen). Deze beschadiging veroorzaakt pijn aan de handrugzijde van de onderarm.

De spieren van de onderarm zijn pijnlijk wanneer het aanhechtingspunt aan de buitenkant van de elleboog overmatig wordt belast. Backhand-tenniselleboog wordt het vaakst gevoeld bij een backhandreturn, maar kan ook worden gevoeld bij andere sporten dan tennis. Door de kracht waarmee het racket tegen de bal wordt geslagen kunnen de pezen worden beschadigd op het punt waar deze vastzitten op het opperarmbeen. Tot de factoren die de kans op de backhand-tenniselleboog vergroten, behoren onder meer een onjuiste backhandslag, zwakke schouder- en polsspieren, een te strak bespannen of te kort racket, het niet in het midden van het racket raken van de bal en het slaan van zware, natte ballen.

Het eerste symptoom is pijn tijdens een backhandslag of een vergelijkbare, herhaalde beweging. De pijn kan optreden bij elke beweging waarbij de pols moet worden gestrekt. De elleboog doet pijn wanneer men de arm en handpalm plat op een tafel legt en dan probeert de hand tegen een weerstand in op te heffen door de pols te buigen. De pijn wordt gevoeld aan de kant van de duim langs de buitenachterkant van de elleboog en onderarm als de arm langs het lichaam hangt met de duim van het lichaam af. Als men toch blijft spelen, kan de pijn zich uitbreiden van de elleboog naar de pols en kan er zelfs in rusttoestand pijn worden gevoeld.

De behandeling bestaat uit een ijskompres en het vermijden van elke oefening die pijn veroorzaakt. Sporten waarbij men niet voornamelijk de pols gebruikt, zoals joggen of fietsen, kunnen als vervanging dienen om de conditie op peil te houden. Naarmate de blessure geneest, kan worden gestart met oefeningen die gericht zijn op verhoging van de flexibiliteit en het versterken van de spieren. In het algemeen moeten alle spieren die de pols buigen en strekken, worden versterkt. Wanneer de blessure blijft voortduren, kan er een injectie met corticosteroïden nodig zijn in de pees die zorgt voor het buigen van de elleboog. Maar oefeningen en een ander gebruik van de elleboog blijven nodig, omdat anders de blessure weer terugkomt. Het gebruik van een elleboogbeschermer kan zinvol zijn.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Hamstringblessure

Next: Forehand-tenniselleboog

Figures
Tables
Disclaimer