THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Hamstringblessure

Een hamstringblessure (posterieure femorale spierverrekking, hamstringscheur) is een blessure aan de hamstringspieren, de spieren aan de achterkant van het dijbeen.

De hamstrings strekken de heup en buigen de knie. Ze zijn zwakker dan de quadriceps (de spieren aan de voorkant van het dijbeen die de knie strekken). Als de hamstrings niet minstens 60% van de kracht van de quadriceps hebben, is de kracht van de quadriceps te groot voor deze spieren, waardoor ze geblesseerd raken. Een hamstringblessure veroorzaakt gewoonlijk plotselinge pijn aan de achterkant van het dijbeen wanneer de hamstrings plotseling en krachtig worden samengetrokken, zoals bij het aanzetten voor een sprint.

Bij de behandeling die direct moet worden toegepast, behoort onder andere rust, een ijskompres, druk en omhoog leggen van de ledemaat. Tijdens genezing van de spier mag de patiënt niet hardlopen of springen, maar wel op de plaats joggen, roeien of zwemmen, tenzij deze activiteiten pijn veroorzaken. Na het begin van het genezingsproces kunnen oefeningen worden gedaan om de hamstrings te versterken, om zodoende een herhaling van de blessure te voorkomen.

illustrative-material.sidebar 3

Versterking van de hamstrings (kniebuigers)

  • Bevestig een gewicht van twee kilo aan de voet aan de geblesseerde kant en ga met het bovenlichaam (vanaf de taille) op de buik op een bed liggen, waarbij de tenen de vloer raken. Beweeg het gestrekte been langzaam omhoog en omlaag. Doe om de dag drie reeksen van tien. Gebruik steeds zwaardere gewichten naarmate de kracht terugkeert. Deze oefening versterkt voornamelijk het bovenste deel van de hamstrings.
  • Bevestig een gewicht van twee kilo aan de voet aan de geblesseerde kant. Ga op het andere been staan. Buig de knie en hef de verzwaarde voet langzaam in de richting van uw billen; laat de voet weer zakken door de knie te strekken. Doe om de dag drie reeksen van tien. Gebruik steeds zwaardere gewichten naarmate de kracht terugkeert. Deze oefening versterkt voornamelijk het onderste deel van de hamstrings.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Hardlopersknie

Next: Backhand-tenniselleboog (laterale epicondylitis)

Figures
Tables
Disclaimer