THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results
In This Topic
Introductie
Back to Top

Section

Subject

Topics

Introductie

Vasculaire aandoeningen ontwikkelen zich vanuit een ontsteking van de bloedvaten (vaatontsteking, vasculitis). Vasculitis komt meestal voor bij aandoeningen waarbij het bindweefsel wordt aangetast, maar het kan ook voorkomen bij aandoeningen waarbij dat niet het geval is. Vasculitis is geen ziekte, maar eerder een groep ziekten.

Meestal is niet bekend waardoor vasculitis wordt veroorzaakt. Bepaalde virussen, vooral hepatitisvirussen, kunnen het uitlokken. Ook bepaalde infecties en reacties op sommige geneesmiddelen en vaccins lijken de aandoening te kunnen veroorzaken. Vermoedelijk ontstaat de ontsteking wanneer het immuunsysteem bloedvaten of delen van bloedvaten als lichaamsvreemd weefsel ziet en dit aanvalt. Cellen van het immuunsysteem die de ontsteking veroorzaken, omgeven en infiltreren de aangetaste bloedvaten en vernietigen ze. Het weefsel dat door die bloedvaten wordt bevoorraad, kan daardoor worden aangetast. De bloedvaten kunnen lek of verstopt raken. In beide gevallen wordt de bloedstroom naar de gebieden die door de aangetaste bloedvaten worden bevoorraad onderbroken. De gebieden die niet langer van bloed worden voorzien (ischemische zones) kunnen blijvend worden beschadigd. De symptomen kunnen het gevolg zijn van een directe beschadiging van de bloedvaten of van indirecte beschadiging van het weefsel (zoals zenuwen of organen) waarvan de bloedvoorziening is verstoord.

Elk bloedvat kan worden aangetast. Vasculitis kan zich beperken tot de aders, grote slagaders, kleine slagaders of haarvaten of het kan zich beperken tot de bloedvaten in een deel van het lichaam, zoals het hoofd, een been of een nier. Aandoeningen als het syndroom van Henoch-Schönlein, erythema nodosum, polyarteriitis nodosa, arteriitis temporalis (reuscelarteriitis) en Takayasu's arteriitis worden gekenmerkt door vasculitis die zich beperkt tot bloedvaten van een bepaalde grootte of ligging.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Introductie

Next: Polyarteriitis nodosa

Figures
Tables
Disclaimer