THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Achillespezenbursitis

Bij de achillespees zitten twee met slijmerig vocht gevulde zakjes (slijmbeurzen). Een ontsteking van de slijmbeurs tussen de huid van de hiel en de achillespees wordt ‘achterste achillespezenbursitis' genoemd; een ontsteking van de slijmbeurs vóór de aanhechting van de achillespees aan het hielbot ‘voorste achillespezenbursitis'.

De achillespees is de pees waarmee de kuitspieren aan het hielbot zijn bevestigd. Achterste achillespezenbursitis komt vaak samen voor met de vorming van een botuitloper (ziekte van Haglund) op het hielbot.

Achterste achillespezenbursitis komt vooral voor bij jonge vrouwen, maar kan ook bij mannen optreden. De aandoening kan worden veroorzaakt of verergerd doordat de weke delen aan de achterkant van de hiel bij het lopen steeds weer tegen de harde achterkant van de schoen worden gedrukt. Schoenen die naar achteren heel smal worden (zoals schoenen met hoge hakken) kunnen leiden tot de ontwikkeling van deze slijmbeursontsteking.

Elke aandoening waarbij extra spanning komt te staan op de achillespees kan de oorzaak zijn van deze ontsteking. Ook door verwondingen aan de hiel en door aandoeningen als reumatoïde artritis kan de aandoening worden veroorzaakt.

illustrative-material.figure-short 3

Bursitis in de hiel

Bursitis in de hiel

Gewoonlijk zit er maar één slijmbeurs in de hiel tussen de achillespees en het hielbot (de calcaneus). Deze slijmbeurs kan ontstoken raken en gezwollen en pijnlijk worden, wat een ‘voorste achillespezenbursitis' wordt genoemd.

Als gevolg van de abnormale druk en een gestoorde voetfunctie kan zich een beschermende (bijkomende) slijmbeurs vormen tussen de achillespees en de huid. Deze slijmbeurs kan ook ontsteken en gezwollen en pijnlijk worden, wat resulteert in een ‘achterste achillobursitis'.

Symptomen

Wanneer de slijmbeurs na een letsel ontstoken raakt, treden de symptomen gewoonlijk plotseling op. Wanneer de ontsteking zonder een verwonding begint, kunnen de symptomen geleidelijk ontstaan. Bij zowel achterste als voorste achillespezenbursitis is meestal onder andere de achterkant van de hiel opgezwollen en warm. Er ontstaat een lichtrood, opgezwollen, gevoelig plekje op de achterkant van de hiel. Wanneer de ontstoken slijmbeurs groter wordt, ziet deze eruit als een rode knobbel onder de huid van de hiel die pijn veroorzaakt op en boven de hiel. Als de aandoening chronisch wordt, kan de zwelling hard worden.

Diagnose en behandeling

De diagnose wordt gesteld op basis van de symptomen en van lichamelijk onderzoek. Voor zowel voorste als achterste achillespezenbursitis zijn röntgenfoto's nodig om een eventuele fractuur in het hielbot of schade aan het hielbot als gevolg van reumatoïde artritis of een andere soort ontsteking van de gewrichten uit te sluiten.

Bij achterste achillespezenbursitis is de behandeling erop gericht de ontsteking te verminderen en de stand van de voet in de schoen zodanig aan te passen dat de druk op de hiel afneemt. Door schuimrubber of vilten hielkussentjes in de schoen komt de hiel iets hoger te staan waardoor daar de druk wordt weggenomen. Het oprekken van de achterkant van de schoen of het plaatsen van kussentjes rondom de ontstoken slijmbeurs kan verlichting brengen. Soms kunnen abnormale hielbewegingen worden voorkomen met behulp van een speciale schoen, zoals een hardloopschoen die is ontworpen om de zool in het midden van de hiel te stabiliseren. Andere schoenen zijn wat opgevuld om irritatie van de achterkant van de hiel en de achillespees te verminderen.

De pijn en de ontsteking bij voorste en achterste achillespezenbursitis kunnen tijdelijk worden verlicht met warme of koude kompressen en door het gebruik van niet-steroïde anti-inflammatoire middelen. Ook een injectie met een mengsel van corticosteroïden en een plaatselijke verdoving in de ontstoken slijmbeurs kan helpen. De arts moet er voor zorgen dat het mengsel niet wordt ingespoten in de pees. Na deze behandeling moet de patiënt rusten. Wanneer deze behandelingen niet effectief zijn, kan misschien een deel van het hielbot operatief worden verwijderd.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Plantaire fasciitis

Next: Ingegroeide teennagel

Figures
Tables
Disclaimer