THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results
In This Topic
Onychomycose
Back to Top

Section

Subject

Topics

Onychomycose

Onychomycose (of kalknagel) is een schimmelinfectie van de nagels.

Deze schimmelinfectie kan men oplopen door op openbare plaatsen op blote voeten te lopen of, en dit komt het meeste voor, als onderdeel van zwemmerseczeem (Introductie). Dit type schimmelinfectie komt vooral veel voor bij ouderen, mensen met diabetes mellitus en mensen met een slechte bloedsomloop naar de voeten.

Lichte infecties kunnen weinig of geen symptomen veroorzaken. Bij ernstiger infecties worden de nagels wit tot geelbruin in kleur, worden ze dikker en raken ze los van het nagelbed. Gewoonlijk verzamelen zich resten van de geïnfecteerde nagel onder de losliggende rand. Een arts bevestigt de diagnose door een monster van deze nagelresten onder een microscoop te bekijken en op kweek te zetten om vast te stellen door welke schimmel de infectie wordt veroorzaakt.

Schimmelinfecties zijn moeilijk te genezen, dus wordt alleen tot behandeling overgegaan bij ernstige infecties of hinderlijke symptomen. De nagels moeten zeer kort worden gehouden om het ongemak te beperken. Bij een lichte tot matige infectie van de nagels kan ciclopirox effectief zijn. Dit schimmelwerend middel kan worden toegevoegd aan een nagellak. De lak wordt direct op de nagel aangebracht, waarna het geneesmiddel door de nagel dringt om zo het geïnfecteerde nagelbed te bereiken. Ciclopirox heeft weinig tot geen bijwerkingen en kan daarom zelfs de voorkeur hebben boven schimmelwerende middelen die oraal worden ingenomen.

Andere schimmelwerende middelen, zoals griseofulvine of terbinafine, worden oraal ingenomen. Ze kunnen verbetering geven in de aandoening en deze soms geheel genezen. Terbinafine werkt sneller dan griseofulvine, is effectiever en geeft minder bijwerkingen. Andere schimmelwerende middelen zijn onder andere itraconazol en fluconazol.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Ingegroeide teennagel

Next: Onychia

Figures
Tables
Disclaimer