THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results
In This Topic
Introductie
Back to Top

Section

Subject

Topics

Introductie

Zelfzorgmiddelen zijn geneesmiddelen die zonder doktersrecept verkrijgbaar zijn.

Hiermee kunnen op eenvoudige wijze en zonder de kosten van een bezoek aan een arts veel vervelende symptomen worden bestreden en sommige ziekten genezen. Veilig gebruik van deze geneesmiddelen vraagt echter om kennis, gezond verstand en verantwoordelijkheidsbesef.

De meeste geregistreerde zelfzorgmiddelen zijn uitgebreid en wetenschappelijk onderzocht. Dit in tegenstelling tot gezondheidsvoeding, voedingssupplementen (inclusief geneeskrachtige kruiden (see Geneeskrachtige kruiden en ‘nutraceuticals') en alternatieve therapieën (Introductie)). Daarnaast waren sommige zelfzorgmiddelen oorspronkelijk alleen op recept verkrijgbaar; andere zelfzorgmiddelen, zoals acetylsalicylzuur, zijn altijd vrij verkrijgbaar geweest. Na jarenlang alleen op recept te zijn verstrekt, kunnen geneesmiddelen met een bijzonder goed veiligheidsrapport door het CBG worden goedgekeurd voor verkoop als zelfzorgmiddel. Voorbeelden hiervan zijn het antihistaminicum loratadine en de maagzuurremmer famotidine. Vaak heeft de zelfzorgversie een aanzienlijk lagere hoeveelheid werkzaam bestanddeel in elke tablet of capsule dan het op recept verkrijgbare geneesmiddel. Bij het bepalen van geschikte doses voor zelfzorgmiddelen proberen de producenten en het CBG een evenwicht te vinden tussen veiligheid en effectiviteit.

Zelfzorgmiddelen worden meestal beter verdragen dan vergelijkbare op recept verkrijgbare geneesmiddelen. Een van de weinige uitzonderingen is acetylsalicylzuur (aspirine) als pijnstiller. Dit middel geeft meer kans op maagklachten dan veel zogeheten ‘NSAID's' die alleen op recept verkrijgbaar zijn.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Introductie

Next: Historische achtergrond

Figures
Tables
Disclaimer