THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Acute lymfangitis

Acute lymfangitis is een ontsteking van een of meer lymfevaten, meestal veroorzaakt door een infectie met streptokokken.

streptokokken komen meestal in de lymfevaten terecht door een schram of wond aan een arm of been. Vaak breidt een streptokokkeninfectie in de huid en onderhuidse weefsels (cellulitis (see Flegmone)) zich uit naar de lymfevaten. Een enkele keer kan de aandoening worden veroorzaakt door Stafylokokken of andere soorten bacteriën.

Onder de huid in het getroffen lichaamsdeel ontstaan onregelmatige, rode, gevoelige strepen die warm aanvoelen. Deze strepen strekken zich gewoonlijk uit van de plaats van de infectie tot aan een groep lymfeklieren, bijvoorbeeld in de lies of de oksel. De lymfeklieren zwellen op en worden gevoelig.

De patiënt heeft meestal koorts, rillingen, een snelle hartslag en hoofdpijn. Soms doen deze symptomen zich voor voordat de rode strepen verschijnen. Verspreiding van de infectie vanuit het lymfevaatstelsel naar de bloedsomloop kan een infectie door het gehele lichaam veroorzaken, vaak met verbazingwekkende snelheid. De huid of de weefsels rond het geïnfecteerde lymfevat raken ontstoken. In zeldzame gevallen kunnen huidzweren ontstaan.

De diagnose ‘acute lymfangitis' wordt gesteld op basis van de symptomen. Bij bloedonderzoek blijkt meestal dat het aantal witte bloedcellen verhoogd is, omdat deze cellen de infectie bestrijden. Het is vaak moeilijk het veroorzakende organisme te identificeren, tenzij het zich via de bloedbaan heeft verspreid of er pus kan worden afgenomen uit een wond in het getroffen deel van het lichaam.

De meeste patiënten genezen snel met antibiotica die Stafylokokken en streptokokken bestrijden, zoals dicloxacilline, nafcilline of oxacilline.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Lymfadenitis

Figures
Tables
Disclaimer