THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Lymfadenitis

Lymfadenitis is een ontsteking van een of meer lymfeklieren, die daarbij gewoonlijk zwellen en gevoelig worden.

Lymfadenitis is bijna altijd het gevolg van een infectie, veroorzaakt door bacteriën, virussen, Protozoa, Rickettsiae of schimmels. Meestal raakt een lymfeklier geïnfecteerd vanuit een huid-, oor-, neus- of ooginfectie of als gevolg van bijvoorbeeld de ziekte van Pfeiffer, cytomegalie, streptokokkeninfectie, tuberculose of syfilis. De infectie kan een groot aantal lymfeklieren aantasten of alleen de klieren in een bepaald deel van het lichaam.

Symptomen en diagnose

Geïnfecteerde lymfeklieren worden groter en zijn vaak gevoelig en pijnlijk. Soms ziet de huid boven de geïnfecteerde lymfeklieren er rood uit en voelt warm aan. Een enkele keer vormt zich een abces (een ophoping van pus). Opgezette lymfeklieren zonder een pijnlijke, gevoelige of rode huid kunnen duiden op een ernstige aandoening, zoals lymfoom, tuberculose of de ziekte van Hodgkin. In dergelijke gevallen moet de lymfeklier door een arts worden onderzocht.

De diagnose ‘lymfadenitis' kan gewoonlijk worden gesteld op basis van de symptomen. De oorzaak is vaak een duidelijke nabijgelegen infectie. Wanneer de oorzaak niet gemakkelijk te vinden is, kan een biopsie (verwijdering en microscopisch onderzoek van een weefselmonster) nodig zijn of een kweek van het organisme dat de infectie veroorzaakt.

Behandeling en prognose

De behandeling hangt af van het organisme dat de infectie veroorzaakt. Bij een bacteriële infectie wordt meestal een antibioticum intraveneus of oraal toegediend. Warme kompressen kunnen helpen om de pijn in de ontstoken lymfeklieren te verlichten. Na behandeling van de infectie slinken de lymfeklieren langzaam en verdwijnt de pijn. Soms blijven de vergrote lymfeklieren hard, maar ze zijn niet langer gevoelig. Een abces moet worden gedraineerd.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Lymfo-oedeem

Next: Acute lymfangitis

Figures
Tables
Disclaimer