THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results
In This Topic
Introductie
Back to Top

Section

Subject

Topics

Introductie

Met een diameter van ongeveer 2,5 cm is de aorta de grootste slagader in het lichaam. Dit bloedvat ontvangt zuurstofrijk bloed uit de linker hartkamer en verdeelt dit over het gehele lichaam, met uitzondering van de longen (die bloed ontvangen vanuit de rechter hartkamer). Direct voorbij het punt waar de aorta het hart verlaat, splitst deze kleinere slagaders af die bloed naar het hoofd en de armen voeren. De aorta buigt vervolgens naar beneden af, en splitst verdere takken af op zijn weg van de linker hartkamer naar de onderbuik, ter hoogte van de bovenrand van het heupbeen (bekken). Op dit punt splitst de aorta zich in de twee darmbeenslagaders, die de benen van bloed voorzien.

Tot de aandoeningen van de aorta behoren uitpuilingen (aneurysma's) op zwakke plekken in de aortawand en het ontstaan van een scheiding tussen de lagen van de wand (dissectie). Deze aandoeningen kunnen acuut tot de dood leiden, maar ontstaan meestal in de loop van jaren. Ook in andere slagaders kunnen aneurysma's ontstaan.

illustrative-material.figure-short 1

Waar kunnen aorta-aneurysma's optreden?

Waar kunnen aorta-aneurysma's optreden?

Aneurysma's kunnen overal in de aorta ontstaan. De meeste ontstaan in de abdominale aorta. De overige ontstaan in de thoracale aorta, vooral in het gedeelte boven het hart.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Introductie

Next: Aneurysma's

Figures
Tables
Disclaimer