THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Mitralisklepprolaps

Mitralisklepprolaps is een aandoening waarbij de slippen van de mitralisklep uitpuilen in de linker boezem wanneer de linker kamer zich samentrekt. Soms lekken daarbij kleine hoeveelheden bloed terug naar de boezem (insufficiëntie).

Mitralisklepprolaps komt bij 2 tot 5% van de bevolking voor. Deze aandoening leidt zelden tot ernstige hartproblemen.

Symptomen en diagnose

De meeste mensen met mitralisklepprolaps hebben geen symptomen. Bij anderen treden symptomen op die moeilijk te verklaren zijn op grond van alleen het mechanische defect, zoals pijn op de borst, een snelle polsslag, hartkloppingen, migraine, vermoeidheid en duizeligheid. Bij sommige mensen daalt de bloeddruk tot onder de normale waarde wanneer ze rechtop gaan staan (een aandoening die ‘orthostatische hypotensie' wordt genoemd).

De diagnose ‘mitralisklepprolaps' wordt gesteld op basis van het kenmerkende klikgeluid dat met een stethoscoop is te beluisteren. Als er een geruis wordt gehoord wanneer de linker kamer zich samentrekt, spreekt men van ‘klepinsufficiëntie'. Door middel van echocardiografie (see Echocardiografie en andere echografische procedures) kan de arts de prolaps bekijken en de ernst van een eventuele insufficiëntie beoordelen.

Behandeling

De meeste mensen met mitralisklepprolaps hoeven niet te worden behandeld. Bij een te snelle hartslag kan een bètablokker worden voorgeschreven om de hartslag te vertragen en hartkloppingen en andere symptomen te verminderen.

Als er ook sprake is van insufficiëntie, moet de patiënt antibiotica gebruiken voorafgaand aan een chirurgische, tandheelkundige of andere medische ingreep (see Behandeling en prognose) vanwege het (geringe) risico van een bacteriële infectie van de hartklep (infectieuze endocarditis).

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Mitralisinsufficiëntie

Next: Mitralisstenose

Figures
Tables
Disclaimer