THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results
In This Topic
Introductie
Back to Top

Section

Subject

Topics

Introductie

Pericardiale ziekten tasten het pericard aan, het elastische dubbele vlies rondom het hart.

Het pericard zorgt ervoor dat het hart op zijn plaats blijft en niet met bloed overvuld raakt en beschermt het hart tegen infecties in de borstkas. Het pericard is echter niet van levensbelang: als het wordt verwijderd, heeft dat maar weinig effect op de hartfunctie.

Normaal gesproken zit er tussen de twee lagen van het pericard juist voldoende smeervloeistof om de lagen gemakkelijk langs elkaar te laten glijden. Er zit zeer wei

nig ruimte tussen deze twee lagen. Bij sommige aandoeningen hoopt zich echter vloeistof op in deze ruimte (de pericardiale ruimte), waardoor deze uitzet.

In zeldzame gevallen ontbreekt het pericard bij de geboorte of vertoont het gebreken, zoals zwakke plekken of gaten. Dergelijke afwijkingen kunnen gevaarlijk zijn doordat het hart, of een van de grote bloedvaten, door een dergelijke opening in het pericard naar buiten kan puilen (hernia) en zo kan worden afgeklemd. In dergelijke gevallen kan binnen enkele minuten de dood intreden. Daarom worden dergelijke afwijkingen meestal operatief gecorrigeerd. Als deze correctie niet mogelijk is, wordt soms het gehele pericard verwijderd. Andere ziekten van het pericard kunnen het gevolg zijn van infecties, verwondingen of uitgezaaide tumoren.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Introductie

Next: Acute pericarditis

Figures
Tables
Disclaimer