THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Ascariasis

Ascariasis is een infectie die door de spoelworm Ascaris lumbricoides wordt veroorzaakt.

Ascariasis is de meest voorkomende spoelworminfectie bij mensen en komt wereldwijd bij meer dan een miljard mensen voor. De infectie komt het meest voor in gebieden met slechte sanitaire voorzieningen en blijft daar grotendeels bestaan door onzorgvuldige defecatie en andere onhygiënische praktijken. Mensen die veel met dieren te maken hebben, zoals huisdierhouders, medewerkers in een dierenasiel, kennelhouders, dierenfokkers, (kippen)boeren, duivenmelkers en mensen die veel op plekken komen waar huisdierparasieten voorkomen (zoals riet- en dakdekkers) lopen een risico geïnfecteerd te raken. Recente gegevens over het voorkomen van ascariasis in Nederland zijn niet beschikbaar.

Een infectie begint wanneer iemand voedsel inneemt dat met ascariseieren besmet is. Voedsel wordt meestal besmet door contact met aarde. Ascariseieren zijn sterk en kunnen jarenlang in de aarde overleven.

Eenmaal doorgeslikt komen ascariseieren uit en komen de larven vrij in de darm. Elke larve migreert door de wand van de dunne darm en wordt door de lymfevaten en het bloed naar de longen gevoerd. Eenmaal in de longen komt de larve in de luchtblaasjes (alveoli) terecht, beweegt vervolgens door de luchtwegen omhoog en wordt doorgeslikt. De larve rijpt in de dunne darm, waar hij als volwassen worm blijft. Volwassen wormen variëren in lengte van 15 tot 50 cm en van 0,2 tot 0,5 cm in doorsnee.

Symptomen en diagnose

Veel mensen die ascariasis hebben, vertonen geen symptomen. Wanneer de larven door de longen migreren, kunnen hierdoor echter wel koorts, hoesten en een piepende ademhaling ontstaan. Aanwezigheid van een groot aantal wormen in de darm kan buikkrampen en soms (meestal bij kinderen) een darmafsluiting veroorzaken. Soms worden volwassen wormen uitgebraakt of in de ontlasting uitgescheiden, een situatie die psychisch belastend kan zijn. Volwassen wormen veroorzaken soms afsluiting van de blindedarm, de galwegen of de afvoergang van de alvleesklier, waardoor ernstige buikpijn ontstaat.

De diagnose ‘ascariasis' wordt gesteld doordat eieren of volwassen wormen in een ontlastingsmonster worden aangetoond of in zeldzame gevallen doordat volwassen wormen uit de keel of de neus tevoorschijn komen. De sporen van door de longen migrerende larven kunnen in zeldzame gevallen op een thoraxfoto zichtbaar zijn.

Preventie en behandeling

De beste methoden om ascariasis te voorkomen zijn onder meer goede sanitaire voorzieningen en geen onverhit voedsel gebruiken.

Ter behandeling van een patiënt met ascariasis wordt mebendazol of albendazol voorgeschreven. Deze middelen kunnen echter niet door zwangere vrouwen worden gebruikt, omdat ze schadelijk kunnen zijn voor de foetus.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Amoebiasis

Next: Babesiosis

Figures
Tables
Disclaimer