THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Enterobiasis

Enterobiasis is een door spoelwormen (aarsmaden) in de darm veroorzaakte aandoening.

Aarsmaden zijn de meest voorkomende parasiet bij kinderen.

Infectie volgt op het binnenkrijgen van de eieren van de aarsmade. De eieren kunnen van het gebied rond de anus van een geïnfecteerd kind op kleding, beddengoed of speelgoed worden overgebracht. De eieren kunnen bij normale kamertemperatuur wel 3 weken buiten het lichaam overleven. Deze eieren kunnen, vaak via de handen, naar de mond van een ander kind worden overgebracht, waarna ze worden ingeslikt. Soms worden de eieren door besmet voedsel overgebracht. Kinderen kunnen zichzelf opnieuw infecteren door eieren over te brengen van het gebied rond de anus naar hun mond. Kinderen die duimzuigen, hebben een verhoogd risico van infectie.

Eenmaal in het lichaam komen de eieren uit in het maag-darmkanaal. De jonge wormen verplaatsen zich naar de endeldarm en het onderste deel van de darm. Binnen 2 tot 6 weken worden ze volwassen in het onderste deel van de darm. De vrouwelijke worm beweegt zich, vaak 's nachts, naar het gebied rond de anus om haar eieren af te zetten. De eieren worden afgezet in een kleverige, gelatineachtige substantie die aan de huid vastkleeft. De eieren en de gelatineachtige substantie veroorzaken jeuk.

Symptomen en diagnose

De meeste kinderen met enterobiasis hebben geen symptomen. Sommige hebben echter last van jeuk rond de anus en krabben voortdurend. De huid kan ruw worden en oppervlakkig met bacteriën worden geïnfecteerd. Bij meisjes kan enterobiasis vaginale jeuk en irritatie veroorzaken.

De diagnose ‘enterobiasis' wordt gesteld zodra de wormen of eieren worden aangetroffen. Het zoeken naar volwassen aarsmaden kan het best worden uitgevoerd door de anus van het kind ongeveer 1 tot 2 uur nadat het 's avonds naar bed is gebracht te controleren. De wormen zijn wit en haarbreed, maar ze kronkelen en zijn met het blote oog zichtbaar. Eieren kunnen worden verkregen door 's ochtends voordat het kind wakker wordt, de huidplooien rond de anus te bekloppen met de plakkant van een stukje doorzichtig plakband. Het stukje plakband kan door de arts microscopisch worden onderzocht.

Behandeling

Effectieve genezing van enterobiasis wordt bereikt met een enkele dosis mebendazol, albendazol of pyrantelpamoaat, die na 2 weken moet worden herhaald. Vaak wordt geadviseerd het gehele gezin te behandelen. Ondanks behandeling komt de ziekte vaak opnieuw terug. Kleding, beddengoed en speelgoed moeten worden gewassen en er moet worden gestofzuigd om eventueel aanwezige eieren te elimineren. Crèmes of zalven tegen de jeuk die rechtstreeks op het gebied rond de anus worden aangebracht, kunnen de jeuk verlichten.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Malaria

Next: Schistosomiasis

Figures
Tables
Disclaimer