THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Giardiasis

Giardiasis is een infectie van de dunne darm die gepaard gaat met diarree en die wordt veroorzaakt door de eencellige parasiet Giardia lamblia.

In West-Europa en in de Verenigde Staten is giardiasis een van de meest voorkomende parasitaire darminfecties. Giardia komt algemeen voor in zoet water, onder andere in veel beken, rivieren en meren, zelfs wanneer deze schoon lijken. De meeste mensen lopen de infectie op door het drinken van besmet water, maar directe overbrenging van persoon op persoon van cysten die in de ontlasting worden uitgescheiden, komt ook voor, vooral tussen kinderen of seksuele partners. Giardiasis komt vaker voor bij mannelijke homoseksuelen met wisselende contacten, bij kinderen in kinderdagverblijven en bij mensen die in ontwikkelingslanden zijn geweest. Rugzaktoeristen en bergwandelaars die onbehandeld water drinken uit beken, rivieren en meren, lopen ook risico.

Symptomen en diagnose

Sommige geïnfecteerden hebben helemaal geen symptomen. Wanneer symptomen optreden, bestaan die meestal uit krampen, toegenomen winderigheid (flatulentie) en stinkende diarree. Zonder behandeling kan de diarree weken aanhouden en is het mogelijk dat de patiënt niet voldoende voedingsstoffen kan opnemen uit het voedsel, wat resulteert in gewichtsverlies.

Vaak geven de symptomen aanwijzingen voor de diagnose. Bij microscopisch onderzoek van ontlasting of van afscheiding uit de dunne darm kan de parasiet worden aangetoond. Omdat geïnfecteerde mensen de parasieten vaak lange tijd met onvoorspelbare tussenpozen uitscheiden, kan herhaling van fecesonderzoek nodig zijn. Infectie kan ook worden bevestigd met een antigeentest van de ontlasting.

Behandeling

Oraal ingenomen metronidazol is effectief tegen Giardia. Misselijkheid en braken treden op als patiënten die metronidazol gebruiken alcohol drinken. Furazolidon is in vloeibare vorm beschikbaar en wordt aan kinderen gegeven. Mensen die in één huis wonen of nauw contact hebben met een geïnfecteerde persoon en symptomen van giardiasis ontwikkelen, moeten hun arts raadplegen om te bepalen of ze voor de ziekte moeten worden onderzocht of behandeld.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Cryptosporidiose

Next: Mijnworminfectie

Figures
Tables
Disclaimer