THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Toxocariasis

Toxocariasis (larva migrans visceralis) is een infectie die wordt veroorzaakt door larven van de parasitaire rondwormen Toxocara canis of Toxocara cati.

Toxocariasis treedt hoofdzakelijk op bij jonge kinderen, die toxocara-eieren binnenkrijgen door contact met aarde die verontreinigd is met de ontlasting van honden en katten die drager zijn van de parasiet. Zandbakken, waar honden en katten vaak hun behoefte doen, vormen een bijzonder groot risico van blootstelling aan de eieren. Kinderen brengen vaak de eieren van hun handen naar hun mond en kunnen het besmette zand opeten. Na inslikken van de eieren komen de larven uit in de darm. De larven dringen door de darmwand en worden door het bloed verspreid. Vrijwel elk weefsel van het lichaam kan worden aangetast, maar het vaakst geldt dat voor de lever en de longen. De larven kunnen vele maanden in leven blijven, waarbij ze schade veroorzaken doordat ze zich door het leverweefsel verplaatsen en ontsteking bevorderen.

Symptomen en diagnose

Binnen enkele weken nadat de eieren in het lichaam zijn terechtgekomen, kunnen de symptomen beginnen. Koorts, hoesten of piepende ademhaling en een vergrote lever komen het meest voor. Sommige patiënten hebben huiduitslag, miltvergroting en steeds opnieuw longontsteking. Wanneer de larven het oog infecteren, kunnen ontsteking en afname van het gezichtsvermogen optreden.

Toxocariasis wordt vermoed bij een patiënt met een vergrote lever, ontsteking van de longen, koorts en hoge aantallen eosinofiele granulocyten (een type witte bloedcel). De diagnose wordt bevestigd door het aantonen van toxocara-antilichamen in het bloed. In zeldzame gevallen wordt een monster leverweefsel afgenomen en onderzocht om larven of ontsteking als gevolg van hun aanwezigheid aan te tonen.

Preventie en behandeling

Om toxocariasis te voorkomen moeten honden en katten regelmatig worden ontwormd, te beginnen voordat ze 4 weken oud zijn. Door zandbakken af te dekken wanneer ze niet worden gebruikt, wordt voorkomen dat dieren er hun behoefte in doen.

De effectiviteit van behandeling is onzeker. Bij de mens verdwijnt toxocariasis meestal zonder behandeling. Bij patiënten met ernstige symptomen kunnen diëthylcarbamazine of mebendazol zinvol zijn. Corticosteroïden worden soms voorgeschreven om de ontstekingsverschijnselen te beperken.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Lintworminfectie

Next: Toxoplasmose

Figures
Tables
Disclaimer