THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Lymphogranuloma venereum

Lymphogranuloma venereum is een seksueel overdraagbare aandoening die wordt veroorzaakt door een ander subtype van Chlamydia trachomatis. Het leidt tot een lymfadenitis en gaat gepaard met pijnlijke zwellingen in de lies.

De ziekte komt voornamelijk voor in tropische en subtropische gebieden, maar is ook daar vrij zeldzaam.

De symptomen beginnen 3 of meer dagen na infectie. Er ontstaat meestal een kleine pijnloze, met vocht gevulde blaar op de penis of in de vagina. Kenmerkend is dat de blaar overgaat in een zweer die snel geneest. Vaak gaat dit onopgemerkt. Vervolgens raken de lymfeklieren in de lies aan één of beide kanten geïnfecteerd waardoor deze opzwellen en gevoelig worden. Bij lang bestaande infecties kunnen de lymfevaten verstopt raken, waardoor ook het omliggende weefsel zwelt.

Een arts vermoedt lymphogranuloma venereum op grond van de kenmerkende symptomen. De diagnose kan worden bevestigd door bloedonderzoek, waarbij antilichamen tegen Chlamydia trachomatisworden aangetoond. Genezing kan snel optreden indien vroegtijdig gedurende 3 weken wordt behandeld met orale doxycycline, erytromycine of tetracycline.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Chlamydia-urethritis en ‑cervicitis

Next: Ulcus molle

Figures
Tables
Disclaimer