THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Dengue (knokkelkoorts)

Dengue is een virusinfectie overgebracht door muggen die koorts en door het gehele lichaam verspreide pijn veroorzaakt.Dengue komt over de gehele wereld in de tropen en subtropen voor. In Nederland is het een importziekte. De infectie wordt door een arbovirus veroorzaakt en door muggen overgebracht. De ziekte wordt ook ‘dandykoorts' of ‘knokkelkoorts' genoemd.

De ernst van dengue varieert. Kinderen hebben gewoonlijk een lichte vorm van de ziekte met verhoging, vermoeidheid, een loopneus en hoesten. De ziekte is ernstiger bij volwassenen en gaat dan gepaard met koorts, hoofdpijn en ernstige pijn verspreid door het gehele lichaam. Deze pijn is vaak zeer ernstig. Bij sommige mensen ontstaan bloedingen uit de neus, de mond en het spijsverteringskanaal, meestal na een tweede infectie. Soms lekt er vocht uit de bloedvaten in de longen, waardoor ademhalingsproblemen ontstaan. Dengue is soms dodelijk.

De diagnose ‘dengue' wordt gesteld door het virus uit bloedmonsters te kweken en door onderzoek op antilichamen tegen het virus. Er is geen specifieke behandeling, maar een experimenteel vaccin ter preventie van dengue wordt momenteel onderzocht.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Gele koorts

Next: Severe acute respiratory syndrome (SARS)

Figures
Tables
Disclaimer