THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results
In This Topic
Gele koorts
Back to Top

Section

Subject

Topics

Gele koorts

Gele koorts is een virusziekte die door muggen wordt overgebracht en die kan leiden tot bloedingen in het spijsverteringskanaal en tot leverontsteking waardoor geelzucht ontstaat.Gele koorts wordt veroorzaakt door een arbovirus (arthropod-(insect)-borne virus). Muggen zijn de insecten die meestal verantwoordelijk zijn voor overbrenging van gele koorts. Gele koorts is een van de meest herkende en historisch belangrijke virusinfecties. In het verleden zijn grote epidemieën van gele koorts verantwoordelijk geweest voor tienduizenden doden. Ooit veelvoorkomend in tropen en subtropen, komt de ziekte nu alleen nog in Centraal-Afrika en Centraal- en Zuid-Amerika voor.

De eerste symptomen van gele koorts zijn hoofdpijn, spierpijn en verhoging, die alle na enkele dagen verdwijnen. Sommige patiënten herstellen vervolgens, maar anderen ontwikkelen hoge koorts, misselijkheid en braken en ernstige pijn verspreid door het gehele lichaam. De huid wordt geel door infectie van de lever. Vaak is er sprake van bloedingen uit de neus, de mond en het spijsverteringskanaal. Sommige mensen ontwikkelen zeer lage bloeddruk (shock) en coma. Tot 50% van de mensen met deze ernstigere symptomen overlijdt.

De diagnose ‘gele koorts' wordt gesteld door het virus te kweken en antilichamen tegen het virus in het bloed aan te tonen. Er is een vaccin beschikbaar dat gele koorts voor 95% voorkomt, maar er is geen specifieke behandeling voor de infectie.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Hantavirusinfectie

Next: Dengue (knokkelkoorts)

Figures
Tables
Disclaimer