THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Alternatieve geneeskunde

Sommige patiënten met kanker wenden zich tot de alternatieve geneeskunde, waar onder meer wordt gebruikgemaakt van bepaalde geneeskrachtige kruiden. (see Introductie)

Ze doen dit in plaats van of in aanvulling op de reguliere geneeskunde. De meeste vormen van alternatieve geneeskunde zijn echter onvoldoende wetenschappelijk onderzocht. Daardoor is er weinig bekend over de effectiviteit van alternatieve geneeswijzen bij de behandeling van kanker.

Hoewel de voordelen van alternatieve geneeswijzen bij de behandeling van kanker niet wetenschappelijk zijn aangetoond, kunnen er wel aanzienlijke risico's aan verbonden zijn omdat:

  • het gebruik van alternatieve middelen schadelijk kan zijn;
  • het gebruik van alternatieve middelen de standaardbehandeling kan beïnvloeden, waardoor chemotherapie minder werkzaam wordt;
  • het gebruik van alternatieve middelen kostbaar kan zijn, waardoor de patiënt zich de standaardbehandeling mogelijk niet meer kan veroorloven;
  • als een alternatieve geneeswijze wordt toegepast in plaats van de standaardbehandeling, de patiënt niet van de bewezen voordelen van de standaardbehandeling profiteert.

Patiënten die ook van alternatieve geneeskunde gebruikmaken, moeten hun arts daarover inlichten. Als zij dit niet doen, kan dat schadelijke gevolgen hebben.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Combinatietherapie

Next: Bijwerkingen van de behandeling

Figures
Tables
Disclaimer