THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Combinatietherapie

Gewoonlijk worden verschillende cytostatica gecombineerd (combinatiechemotherapie). Het principe van combinatiechemotherapie bestaat uit het gebruik van geneesmiddelen die op verschillende plaatsen op de levenscyclus van de kankercel inwerken, waardoor de kans toeneemt dat er meer kankercellen worden gedood. Wanneer geneesmiddelen met verschillende toxische effecten worden gecombineerd, kan elk middel in een optimale dosis worden toegediend, hetgeen ernstige bijwerkingen kan voorkomen. Ten slotte worden soms geneesmiddelen met zeer verschillende eigenschappen gecombineerd. Een middel dat tumorcellen doodt, kan bijvoorbeeld worden gecombineerd met antilichamen of met een middel dat het immuunsysteem van het lichaam stimuleert kankercellen te vernietigen (biologische-responsmodulators).

Bij sommige vormen van kanker is de beste benadering een combinatie van een operatie, bestraling en chemotherapie. Met een operatie of bestraling worden tumoren behandeld die tot één plaats beperkt zijn gebleven, terwijl met chemotherapie ook eventueel uitgezaaide kankercellen worden vernietigd. Soms wordt voorafgaand aan een operatie een behandeling met bestraling of chemotherapie uitgevoerd. Het doel hiervan is de tumor te verkleinen, zodat de kans op volledige operatieve verwijdering groter wordt. Soms wordt bestraling of chemotherapie na een operatie toegepast om overgebleven kankercellen te vernietigen. Het stadium van de tumor is vaak bepalend voor het antwoord op de vraag of een enkele behandeling dan wel combinatietherapie nodig is. Borstkanker in een vroeg stadium kan bijvoorbeeld worden behandeld met alleen een operatie, met een operatie in combinatie met bestraling, met chemotherapie of met een combinatie van de drie therapieën. Een en ander is afhankelijk van de omvang van de tumor en van de kans op een recidief. Borstkanker in een vergevorderd stadium wordt gewoonlijk behandeld met chemotherapie, hormonale therapie, bestraling en een operatie.

Soms wordt combinatiechemotherapie niet toegepast met het doel om te genezen, maar om de symptomen te verlichten en het leven te verlengen. Combinatiechemotherapie kan zinvol zijn bij patiënten met een tumor in een vergevorderd stadium die niet kan worden bestraald of geopereerd (bijvoorbeeld niet-kleincellige longtumoren, slokdarmkanker of blaaskanker).

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Immunotherapie

Next: Alternatieve geneeskunde

Figures
Tables
Disclaimer