THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results
In This Topic
Laryngitis
Back to Top

Section

Subject

Topics

Laryngitis

Laryngitis is een ontsteking van het strottenhoofd (de larynx).

De meest voorkomende oorzaak van laryngitis is een virale infectie van de bovenste luchtwegen, zoals een verkoudheid. Laryngitis kan ook optreden bij bronchitis of een andere ontsteking of infectie van de bovenste luchtwegen. Overmatig stemgebruik, een allergische reactie en inademing van prikkelende stoffen als sigarettenrook kunnen kortdurende (acute) of langdurende (chronische) laryngitis veroorzaken. Een bacteriële infectie van de larynx is zeldzaam.

De symptomen, die binnen enkele uren tot ongeveer een dag ontstaan, zijn onder meer heesheid of zelfs stemverlies. Andere symptomen zijn een prikkelend of rauw gevoel in de keel en voortdurend de neiging hebben om de keel te schrapen. De symptomen zijn afhankelijk van de ernst van de ontsteking. Ernstige infecties kunnen gepaard gaan met koorts, een algeheel gevoel van ziekzijn (malaise), slikproblemen en keelpijn.

De diagnose wordt gesteld op grond van de typische symptomen en stemveranderingen. Het achterste gedeelte van de keel kan worden bekeken met een spiegeltje of een dun, buigzaam kijkinstrument, waarbij roodheid en mogelijk ook een zwelling van de bekleding van het strottenhoofd zichtbaar kunnen zijn. Omdat strottenhoofdkanker heesheid kan veroorzaken, dient een patiënt bij wie de symptomen langer dan enkele weken aanhouden, op kanker te worden onderzocht. (see Introductie)

De behandeling van virale laryngitis is afhankelijk van de symptomen. Door de stem rust te geven (door niet te praten), veel te drinken en te stomen worden de symptomen verlicht en de genezing bevorderd. Fluisteren kan het strottenhoofd echter juist meer irriteren. Laryngitis kan ook worden verbeterd door een eventueel bestaande bronchitis te behandelen. Een antibioticum wordt alleen gegeven als de infectie door een bacterie wordt veroorzaakt.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Epiglottitis

Next: Stembandknobbeltjes en -poliepen

Figures
Tables
Disclaimer