THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Neusfracturen

De neusbeentjes breken vaker dan de andere beenderen van het aangezicht. Bij een fractuur van de neus raakt meestal de slijmvliesbekleding van het tussenschot beschadigd. Daardoor ontstaat er een bloedneus. In veel gevallen wordt daarbij de neusrug naar één kant gedrukt. Ook kan het kraakbeen van het neustussenschot breken. Als zich bloed ophoopt rond het kraakbeen van het neustussenschot, kan dit afsterven. Het afgestorven kraakbeen kan uiteenvallen, wat tot een zadelvormige misvorming leidt waarbij de neusrug in het midden is ingevallen.

Diagnose en behandeling

In geval van een pijnlijke, bloedende en opgezwollen neus na stomp letsel kan de neus gebroken zijn. De pijn en de zwelling kunnen worden tegengegaan door om de twee uur 15 minuten te koelen met ijs en het hoofd bij het slapen wat hoger te leggen. Medische zorg is dan wel nodig.

Doordat het slijmvlies en andere weke delen snel opzetten, is het soms moeilijk de fractuur te lokaliseren. De neus dient daarom zeer snel te worden onderzocht (binnen een paar uur) of nadat de zwelling is afgenomen, maar in ieder geval voordat de beentjes in hun nieuwe stand vergroeien. Doorgaans stelt een arts een gebroken neus vast door de neusrug voorzichtig te onderzoeken op onregelmatigheden in vorm en stand, ongewone bewegingen van botstructuren, tegen elkaar schurende botstukken en op drukpijn. Een röntgenfoto kan voor een juiste bepaling van de stand van de beentjes wel eens minder nauwkeurig zijn dan de ogen en vingers van een arts.

Meestal wordt getracht de gebroken botdelen weer op hun plaats te zetten (reponeren). Dit gebeurt bij voorkeur direct of na enkele dagen als de zwelling eenmaal is verminderd. Door te wachten kan beter worden beoordeeld of de botdelen weer exact op hun plaats zitten. Bij ernstige fracturen is operatief ingrijpen het beste. Bij volwassenen wordt een neusfractuur meestal onder plaatselijke verdoving gezet en bij kinderen onder algehele narcose. Het bloed dat zich in het neustussenschot heeft opgehoopt, wordt afgevoerd. De arts maakt een kleine insnijding in het slijmvlies van het tussenschot om te voorkomen dat het kraakbeen verloren gaat. In de neus worden daarna tampons met zalf aangebracht terwijl de neus uitwendig met een spalk wordt gestabiliseerd. Een gebroken neus geneest in ongeveer zes weken. Fracturen van het neustussenschot zijn moeilijk te corrigeren en daarom is later vaak een chirurgische ingreep noodzakelijk.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Introductie

Next: Scheef neustussenschot

Figures
Tables
Disclaimer