THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results
In This Topic
Barotrauma
Back to Top

Section

Subject

Topics

Barotrauma

Barotrauma is beschadiging van het middenoor veroorzaakt door een luchtdrukverschil aan weerszijden van het trommelvlies.

De gehoorgang en het middenoor worden gescheiden door het trommelvlies. Het trommelvlies kan beschadigd raken als de luchtdruk in de gehoorgang en de luchtdruk in het middenoor niet gelijk zijn. Normaal gesproken zorgt de buis van Eustachius, de doorgang die het middenoor en de de neus-keelholte met elkaar verbindt, ervoor dat de druk aan weerszijden van het trommelvlies gelijk blijft door lucht van buiten in het middenoor toe te laten. Wanneer de druk van de buitenlucht echter plotseling sterk verandert, bijvoorbeeld tijdens het stijgen of dalen van een vliegtuig of tijdens diepzeeduiken (see Introductie), moet er lucht door de buis van Eustachius stromen om de druk in het middenoor gelijk te maken.

Als de buis van Eustachius slecht functioneert door bijvoorbeeld verkoudheid, kan er geen lucht in en uit het middenoor stromen. Door het hierdoor ontstane drukverschil kan het trommelvlies intrekken of naar buiten bollen en zelfs scheuren en gaan bloeden. Als het drukverschil zeer groot is, kan het ronde venster (de ingang naar het binnenoor vanuit het middenoor) scheuren, waardoor vocht uit het binnenoor naar het middenoor kan lekken. Wanneer er gehoorverlies of duizeligheid optreedt tijdens een afdaling bij diepzeeduiken, wijst dit op weglekken van dit vocht. Als dezelfde symptomen zich voordoen bij het opstijgen, wijst dit op de vorming van een luchtbel in het binnenoor.

Wanneer plotselinge drukveranderingen een vol gevoel of pijn in het oor veroorzaken, kan het drukverschil vaak worden opgeheven en het onaangename gevoel worden verminderd door een aantal handelingen. Als de buitendruk daalt, zoals in een klimmend vliegtuig, moet de persoon proberen met open mond te ademen, kauwgum te kauwen of te slikken. Hierdoor kan de buis van Eustachius worden geopend zodat er lucht uit het middenoor kan stromen. Als de buitendruk toeneemt, zoals in een dalend vliegtuig of bij een duiker die dieper afdaalt, dient de neus te worden dichtgeknepen en de mond gesloten om vervolgens te proberen voorzichtig door de neus uit te ademen. Hierdoor wordt er lucht door de buis van Eustachius geperst. Mensen met een infectie of allergie met neus- en keelklachten kunnen in een vliegtuig of tijdens duiken een onaangenaam gevoel in hun oren krijgen. Als vliegen echter noodzakelijk is, kan gebruik van neusdruppels (xylometazoline) of een neusspray de verstopping verlichten en ervoor zorgen dat de buis van Eustachius opengaat, waardoor de druk aan weerszijden van het trommelvlies weer gelijk wordt. Duiken dient vermeden te worden totdat de infectie of allergie onder controle is.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Trommelvliesperforatie

Next: Myringitis

Figures
Tables
Disclaimer