THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Chronische otitis media

Chronische otitis media is een aanhoudende infectie van het middenoor.

Men spreekt van chronische otitis media wanneer een permanente trommelvliesperforatie met afvloed van secreet (pus) aanwezig is en wanneer zich in het middenoor een cholesteatoom heeft ontwikkeld.

Chronische otitis media ontstaat doordat een acute middenoorontsteking niet geneest. Meestal is er een pijnloze, mogelijk stinkende afscheiding van pus uit het oor. Een aanhoudende infectie kan tot geleidingsslechthorendheid leiden (see Gehoorverlies en doofheid) door de geleidelijk groter wordende trommelvliesperforatie en doordat delen van de gehoorbeentjes worden vernietigd (de kleine beentjes in het middenoor die het trommelvlies met het binnenoor verbinden en geluiden van het uitwendige oor overbrengen naar het binnenoor). Verder kan zich poliepweefsel ontwikkelen dat zich vanuit het middenoor door de perforatie in het trommelvlies in de gehoorgang kan uitbreiden. Andere ernstige complicaties zijn onder meer ontsteking van het binnenoor, aangezichtsverlamming en herseninfecties.

Bij sommige patiënten met chronische otitis media ontstaat een cholesteatoom (een zich geleidelijk uitbreidende massa dode huidcellen) in het middenoor. Door een cholesteatoom, dat beenweefsel vernietigt, neemt de kans op andere ernstige complicaties sterk toe. Een arts stelt chronische otitis media vast bij waarneming van pus of ophoping van huidachtig materiaal in een gat of in een pocket in het trommelvlies waaruit vaak vocht vloeit.

Behandeling

Wanneer chronische otitis media opflakkert, maakt de arts de gehoorgang en het middenoor grondig schoon door middel van afzuigen. Vervolgens worden oordruppels met antibiotica en een corticosteroïd voorgeschreven, eventueel ook antibiotica algemeen. Wanneer het niet lukt de ontsteking in enkele weken tot rust te krijgen, vindt een operatie plaats. Een cholesteatoom kan uitsluitend operatief worden verwijderd. Als dit niet gebeurt, kunnen er ernstige complicaties optreden.

Meestal kan het trommelvlies worden hersteld door middel van tympanoplastiek. Als de keten van gehoorbeentjes is onderbroken, kan dit tegelijkertijd worden hersteld.

illustrative-material.sidebar 1

Oorpijn

Oorpijn lijkt in het oor te ontstaan. De oorzaak van de pijn kan binnen in het oor liggen maar ook in nabijgelegen structuren van waaruit prikkels via dezelfde zenuwen naar de hersenen worden gezonden. Dergelijke pijn wordt ‘uitstralende pijn' genoemd.

Pijn die in het oor ontstaat, is vaak het gevolg van een infectie. Een infectie van het middenoor (otitis media) is de meest voorkomende oorzaak van oorpijn bij kinderen. Infectie van de gehoorgang (otitis externa) is ook zeer pijnlijk en komt zowel bij kinderen als bij volwassenen voor. Oorpijn of een drukgevoel treedt ook op wanneer door verstopping van de buis van Eustachius (de verbinding tussen het middenoor en de neusholte) de druk in het middenoor niet meer gelijk kan worden gemaakt aan de druk van de buitenlucht. Het treedt ook op bij vliegreizen en diepzeeduiken. De druk en pijn kan – mits de buis van Eustachius functioneert – worden verlicht door te slikken of door druk op te bouwen in de neus (neus snuiten).

Oorpijn door afwijkingen buiten het oor kan worden veroorzaakt door infecties of gezwellen in het gebied van de neus en de keel. Als iemand met oorpijn geen aanwijsbare ooraandoening heeft, onderzoekt een arts verder de neus, de neusbijholten, het gebit, het tandvlees, het kaakgewricht, de tong, de amandelen, de keel (farynx), het strottenhoofd (larynx), de luchtpijp (trachea), de slokdarm (oesofagus) en de oorspeekselklieren. Kanker van een van deze gebieden kan oorpijn veroorzaken.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Otitis media seromucosa

Next: Mastoïditis

Figures
Tables
Disclaimer